Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A padlizsán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. augusztus 14. 10:00
A padlizsán
Antocianintartalma csökkenti az összkoleszterinszintet
____Eredeti-padlizsan_1.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: wall.alphacoders.com

A kis lila zöldség a török uralom idején érkezett meg hozzánk. Innen ered a törökparadicsom elnevezése. 

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagtartalommal rendelkezik. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős magnézium- és kalciumforrás.

A padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterinszintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterin-szintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak. Az természetgyógyászatban vízhajtó, emésztést fokozó hatása (májműködés támogatása) miatt ajánlják. Ezenkívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában és a hörghurutban szenvedőknek.

Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. A fűszerek közül a bors, a csombor, bazsalikom, oregánó, hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem illik hozzá. A megsütött padlizsán húsa lefagyasztható, így télen sem kell nélkülözni a pikáns ízű padlizsánkrémet.

 

Sajtos padlizsán

Hozzávalók (2 adag):

2 közepes nagyságú padlizsán
2 nagyobb paradicsom
30 dkg sajt
olaj
2 nagyobb gerezd fokhagyma
oregánó

Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, és vastagabb (kb. 1 cm-es) szeletekre vágjuk. A tetejét rácsformában bevagdossuk, és megsózzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük a szeleteket. A paradicsomokat nagyon apró kockákra vágjuk, és egy tálban picit megsózzuk, oregánót szórunk rá, hozzáadjuk a pürésített fokhagymát és a reszelt sajt 1/3-ad részét. Az egészet jól összekeverjük. A padlizsánok tetejét jó bőven bekenjük olívaolajjal, és a paradicsomos keveréket elosztjuk a padlizsánokon. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a padlizsán megpuhul. Kivesszük a tepsit, és a maradék sajtot elosztjuk a padlizsánok tetején, majd pár percre még visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon a tetején.

Energia:  1695 kcal
Fehérje:    86 g
Zsír:      178 g
Szénhidrát: 43 g

 


Lecsó padlizsánnal

Hozzávalók:

3 nagy padlizsán
1 hagyma
2 zöldpaprika
1 kaliforniai paprika
2 paradicsom
só, bors
friss rozmaring
olívaolaj

Elkészítése:

A hagymát, paprikát, paradicsomot a szokásos módon előkészítjük. A padlizsánt is meghámozzuk és felszeleteljük (félbe is vághatjuk a szeleteket). A hagymát olajon kicsit megpároljuk, majd a paprikát is hozzáadjuk. Amikor a paprika is fonnyadni kezd, hozzáadjuk a padlizsánt, majd végül a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk. A zöldségek levet eresztenek, ezt hagyjuk elfőni. Mielőtt elkészülne, megszórjuk a friss rozmaringgal. Rizzsel tálaljuk.

Energia:   890 kcal
Fehérje:    16 g
Zsír:       50 g
Szénhidrát: 77 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)