Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paprika

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. augusztus 07. 10:00
A paprika
Frissen fogyasztva megszünteti a fogínyvérzést
____Eredeti-paprika.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: vetomagkereskedes.hu

A paprika ugyan Amerikából származik, mégis mára elengedhetetlen alapanyaga lett számos „magyar” ételnek. A szabadföldben termett paprika igazi vitaminbomba. Legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelyet átlagosan 150–250 mg/100 g mennyiségben tartalmaz. Ez a napi szükségletünk 2,5-4,2-szerese. Ennek köszönhetően a friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti a fogínyvérzést, csökkenti a krónikus fáradtságot, késlelteti az ízületek kopását. B1-, B2-vitamin- és karotintartalma segíti egészségünk megőrzését.

A paprika csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. Ez nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású. A paprika előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Felhasználásával számos étel elkészíthető, illetve ízesíthető. A paprikát nemcsak hússal töltve, lecsó formájában és nyersen ehetjük, hanem salátának is kiváló.

 

Lecsós szelet

Hozzávalók

1 kg tarja, vagy lapocka
2 db közepes vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 evőkanál pirospaprika
olaj
szükség szerint liszt
ízlés szerint só

 

Elkészítés:

A húst felszeleteljük, a hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. A paradicsomot, zöldpaprikát feldaraboljuk. A hússzeleteket paprikás lisztbe forgatjuk, majd mindkét oldalát olajon megpirítjuk. A megmaradt olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzá adjuk a paprikát és a paradicsomot is. Egy kis ideig pároljuk, majd rászórjuk a feketeborsot és a piros paprikát. Jól összekeverjük, és rátesszük az elősütött húst. Kevés vizet öntünk rá, hogy a hús megfőjön. Amikor megfőtt, rizzsel vagy tarhonyával tálaljuk.

Energia:  3785 kcal
Fehérje:   183 g
Zsír:      290 g
Szénhidrát: 76 g

 

Zöldség saláta

Hozzávalók:

0,5 fej lilahagyma
0.5 fej vöröshagyma
3 db újhagyma
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöldpaprika
12 db koktélparadicsom

Az öntethez:

5 dl víz
2 evőkanál cukor
1 dl ecet

 

Elkészítés:

A felaprított zöldségeket tálra tesszük. Elkészítjük a páclevet, és ráöntjük a salátára. ½ órára hűtőbe tesszük.

Energia:   320 kcal
Fehérje:     7 g
Zsír:        0 g
Szénhidrát: 68 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)