KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: vetomagkereskedes.hu
A paprika ugyan Amerikából származik, mégis mára elengedhetetlen alapanyaga lett számos „magyar” ételnek. A szabadföldben termett paprika igazi vitaminbomba. Legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelyet átlagosan 150–250 mg/100 g mennyiségben tartalmaz. Ez a napi szükségletünk 2,5-4,2-szerese. Ennek köszönhetően a friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti a fogínyvérzést, csökkenti a krónikus fáradtságot, késlelteti az ízületek kopását. B1-, B2-vitamin- és karotintartalma segíti egészségünk megőrzését.
A paprika csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. Ez nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású. A paprika előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Felhasználásával számos étel elkészíthető, illetve ízesíthető. A paprikát nemcsak hússal töltve, lecsó formájában és nyersen ehetjük, hanem salátának is kiváló.
Lecsós szelet
Hozzávalók
1 kg tarja, vagy lapocka
2 db közepes vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 evőkanál pirospaprika
olaj
szükség szerint liszt
ízlés szerint só
Elkészítés:
A húst felszeleteljük, a hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. A paradicsomot, zöldpaprikát feldaraboljuk. A hússzeleteket paprikás lisztbe forgatjuk, majd mindkét oldalát olajon megpirítjuk. A megmaradt olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzá adjuk a paprikát és a paradicsomot is. Egy kis ideig pároljuk, majd rászórjuk a feketeborsot és a piros paprikát. Jól összekeverjük, és rátesszük az elősütött húst. Kevés vizet öntünk rá, hogy a hús megfőjön. Amikor megfőtt, rizzsel vagy tarhonyával tálaljuk.
Energia: 3785 kcal
Fehérje: 183 g
Zsír: 290 g
Szénhidrát: 76 g
Zöldség saláta
Hozzávalók:
0,5 fej lilahagyma
0.5 fej vöröshagyma
3 db újhagyma
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöldpaprika
12 db koktélparadicsom
Az öntethez:
5 dl víz
2 evőkanál cukor
1 dl ecet
Elkészítés:
A felaprított zöldségeket tálra tesszük. Elkészítjük a páclevet, és ráöntjük a salátára. ½ órára hűtőbe tesszük.
Energia: 320 kcal
Fehérje: 7 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 68 g
Egészségükre!