Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cukkini

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. július 24. 10:00
A cukkini
Sok C-vitamint, folsavat, káliumot és béta-karotint tartalmaz
____Eredeti-cukkini.jpg

képünk illusztráció

Forrás: rebootwithjoe.com

A cukkini kisméretű tökféleség, az uborka és a tök házasságából született. Tápanyagainak többségét a puha, ehető héja tartalmazza, ezért lehetőleg ne hámozzuk meg. Egészséges táplálék, alacsony a kalóriatartalma.

Sok C-vitamint, folsavat, káliumot, béta-karotint tartalmaz, de nagyon jó B6-, B2-, magnézium- és mangánforrás is. A cukkíni héja is sok béta-karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását. Magas rosttartalma a vastagbélrák megelőzésében játszik szerepet. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást!

Érdemes a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastól elkészíthetők, és a magházukat sem kell kikaparni. A kifejlett, 25-30 cm-es termések is ehetők, csak ezeket meg kell hámozni, de így értékes tápanyagokat távolítunk el.

A cukkini változatosan elkészíthető: fogyaszthatjuk párolva, rántva, rakott egytálételként, töltve, hideg-meleg levesként, fasírtként, salátaként, pástétomként. Készíthető belőle főzelék, lecsó, pörkölt, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is.

 

Cukkinivel rakott burgonya

Hozzávalók (4 főre):

2 kisebb cukkini
2 nagyobb burgonya
vöröshagyma
paradicsom
15-20 dkg sajt
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
5 dkg vaj
Só, frissen őrölt bors

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, a cukkinit, paradicsomot megmossuk, a hagymát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy tepsibe olívaolajt öntünk. Váltogatva egymásra fektetjük a zöldségszeleteket. Megsózzuk, és forró sütőben 10 percig sütjük. Eközben felforraljuk a tejszínt, hozzáadjuk a vajat, a tört fokhagymát, borsot darálunk rá, és forrón a tepsi tartalmára öntjük. Reszelt sajttal megszórjuk, és szép pirosra sütjük.

Energia:   2825 kcal
Fehérje:     66 g
Zsír:       198 g
Szénhidrát: 170 g

 

Cukkini fasírt

Hozzávalók 4 főre:

1 közepes cukkini
3 kifli
1 tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
kevés liszt
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szezámmag
10 dkg sajt
só, bors, köménymag, pirospaprika
olaj

 

Elkészítés:

A cukkinit megtisztítjuk, magházát kiszedjük, uborkagyalun leszeleteljük. Beleütünk egy tojást, hozzáadjuk a vízben megáztatott és kinyomkodott kifliket, a kockára vágott sajtot, majd fűszerezzük. Belekeverünk a zsemlemorzsát, majd 1-2 órát hűtőben pihentetjük. Szükség esetén, közvetlen sütés előtt adunk hozzá még egy kevés lisztet, hogy jól formázható masszát kapjunk. Korongokat formázunk belőle, ezeket szezámos morzsába forgatjuk. Végül bő olajban kisütjük, vagy egyszerűen sütőpapíros tepsibe rakjuk, és zsiradék nélkül készítjük el. 5-10 perc alatt átsül. Melegen és hidegen egyaránt tálalható.

 

Energia:     1889 kcal
Fehérje:     48,4 g
Zsír:       133,8 g
Szénhidrát: 109,8 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)