Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az őszibarack

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2016. július 17. 10:00
Az őszibarack
Sok rostjával segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést
____Eredeti-oszibarack_theodysseyonlinecom.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: Theodysseyonline.com

Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan vásárolhatunk különféle őszibarackokat. Az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak, és ezeknek a legértékesebb a tápanyag-, illetve a vitamintartalmuk. Az őszibarack igen gazdag A- és C-vitaminban, ásványi anyagai közül magnéziumot, kalciumot, káliumot és szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Antioxidáns-vegyületei rákellenes hatásúak. Sok rostjával segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. Jó vizelethajtó, így csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek.

Az őszibarackot leginkább nyersen fogyasztjuk, vagy édességeket készítünk belőle, pedig sült húsokhoz, sajtok mellé is kínálhatjuk fűszeres mártás formájában. Üdítő ital is készülhet belőle a nyári hőségben. A vékony barackszeletek jól illenek fűszeres sajttal készült szendvicsekre. Paradicsomos zöldsalátákba és hagymás burgonyasalátába is tehetünk vékony barackcsíkokat, sült szárnyasok mellé pedig barackhúsból, kakukkfűvel, kevés fehérborral és balzsamecettel készített mártást adhatunk.

 

Tejszínes őszibarackleves

Hozzávalók:

1 kg őszibarack
1 csipet só
4 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
4 db szegfűszeg
2,5 dl habtejszín
1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt

 

Elkészítés:

A barackokat meghámozzuk, 3-4 db kivételével összedaraboljuk, és a fűszerekkel együtt bő, 1,7 l vízben megfőzzük. Ezután a levével együtt összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. A maradék barackokat is összedaraboljuk, és a levesbe tesszük. A tejszínt csomómentesre keverjük a keményítővel, és a forrásban lévő leveshez adjuk, felfőzzük. 1-2 perc múlva levehetjük a tűzről. Tálalás előtt jól lehűtjük.

 

Energia:     2351 kcal
Fehérje:     17,5 g
Zsír:          75 g
Szénhidrát: 220,5 g

 

 

 

Őszibaracksorbet

Hozzávalók:

50 dkg őszibarack
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3,5 dl víz
3 csepp cirtomlé

 

Elkészítés:

Az őszibarackot megmossuk, héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst feldaraboljuk, majd egy villa segítségével pépesítjük. A vizet és a cukrot egy edénybe öntjük, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután hűlni hagyjuk. A barackpépet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliás cukrot, és a langyosra hűlt cukros vízből annyit öntünk rá, hogy kényelmesen simára tudjuk keverni. (Ha az egészet egyszerre rátöltjük, akkor túl híg lesz a keveréshez.) Végül hozzákeverjük a maradék vizet is, és az edényt lefedve a fagyasztóba tesszük. 5-6 órán keresztül fagyasztjuk. Ezalatt óránként alaposan keverjük át, majd tegyük vissza a fagyasztóba. Tálalás előtt fél órával vegyük ki a fagyasztóból, és rakjuk át a hűtőszekrénybe, így könnyebb dolgunk lesz az adagolásnál.

 

Energia:     840 kcal
Fehérje:       5 g
Zsír:          0 g
Szénhidrát:  205 g

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)