Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karalábé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2016. július 10. 10:00
A karalábé
A kénvegyületeknek köszönhetően gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van
____Eredeti-karalabe.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: Groundswellcooking.files.wordpress

A karalábé Észak-Európából származik. A zöldségnek számtalan változata ismert. Ízük megegyezik, s belül mindegyik húsa fehér.

Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Emellett jelentős a szeléntartalma, ami az immunrendszert erősíti. Jó kálium-, kalcium-, magnézium-, kén- és rézforrás.

A benne lévő kénvegyületeknek köszönhetően a karalábénak gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van. A E-, B1- és B6-vitamin-, a folsav-, a pantoténsav- és a C-vitamin-tartalma miatt is ajánlom rendszeres fogyasztását! Rosttartalma segíti az egészséges bélműködést, így a káros anyagcseretermékek kiürülését.

Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoidvegyület van benne, mint a gumókban.

A karalábét főzeléknek, levesnek, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt elkészíthetjük. Alkotója lehet különböző salátáknak vagy kenyérre való krémeknek.

 

Rakott karalábé

Hozzávalók:

1 kg karalábé
50 dkg csirkemell
vaj
15 dkg rizs
15 dkg füstölt szalonna
1 pohár tejföl
1 csokor kapor

 

Elkészítés:

A karalábét feldaraboljuk és megpároljuk. A csirkemellet megsózzuk, borsozzuk, majd vajon pároljuk kifehéredésig, ezután kis darabokra aprítjuk. A rizst előfőzzük, majd a csirkemellel és az apróra vágott szalonnával összekeverjük. Egy jénai tál alját rakjuk ki a karalábéval, tegyük rá a tölteléket, majd erre ismét karalábét, és így tovább, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére karalábé kerüljön. Meglocsoljuk a kaporral elkevert tejföllel, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

Energia:     3015 kcal
Fehérje:      153 g
Zsír:       167,5 g
Szénhidrát: 193,5 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)