KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: Groundswellcooking.files.wordpress
A karalábé Észak-Európából származik. A zöldségnek számtalan változata ismert. Ízük megegyezik, s belül mindegyik húsa fehér.
Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Emellett jelentős a szeléntartalma, ami az immunrendszert erősíti. Jó kálium-, kalcium-, magnézium-, kén- és rézforrás.
A benne lévő kénvegyületeknek köszönhetően a karalábénak gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van. A E-, B1- és B6-vitamin-, a folsav-, a pantoténsav- és a C-vitamin-tartalma miatt is ajánlom rendszeres fogyasztását! Rosttartalma segíti az egészséges bélműködést, így a káros anyagcseretermékek kiürülését.
Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoidvegyület van benne, mint a gumókban.
A karalábét főzeléknek, levesnek, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt elkészíthetjük. Alkotója lehet különböző salátáknak vagy kenyérre való krémeknek.
Rakott karalábé
Hozzávalók:
1 kg karalábé
50 dkg csirkemell
vaj
15 dkg rizs
15 dkg füstölt szalonna
1 pohár tejföl
1 csokor kapor
Elkészítés:
A karalábét feldaraboljuk és megpároljuk. A csirkemellet megsózzuk, borsozzuk, majd vajon pároljuk kifehéredésig, ezután kis darabokra aprítjuk. A rizst előfőzzük, majd a csirkemellel és az apróra vágott szalonnával összekeverjük. Egy jénai tál alját rakjuk ki a karalábéval, tegyük rá a tölteléket, majd erre ismét karalábét, és így tovább, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére karalábé kerüljön. Meglocsoljuk a kaporral elkevert tejföllel, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Energia: 3015 kcal
Fehérje: 153 g
Zsír: 167,5 g
Szénhidrát: 193,5 g
Jó étvágyat!