Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málna

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. június 26. 10:00
A málna
A málnalevélből készült tea kitűnő a menstruációs fájdalmak enyhítésére
____Eredeti-malna.jpg

képünk illusztráció

Forrás: healthmindsoul.com 

A málna Magyarországon is őshonos gyümölcs. Bár a piros színű a legelterjedtebb, léteznek fekete, lila és sárgás színű fajták is.

A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Sok B- és C-vitamint, biotint, antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedő a kalcium-, a kálium-, a cink-, a vas- és magnéziumtartalma. Csökkenti a vérnyomást. Sok benne a rost, ezért székrekedés esetén is eredményesen alkalmazhatjuk.

Nemcsak a gyümölcsöt érdemes fogyasztani, hanem a málna levelét is. A népi gyógyászatban a málnalevélből készült teát alkalmazzák meghűléskor, lázcsillapításra, vese és hólyagbántalmak esetén. A málnalevélből készült tea kitűnő a menstruációs fájdalmak enyhítésére is.

Mint minden gyümölcsnek, a málnának is nyersen fogyasztva élvezhetjük leginkább az ízét, de számtalan módon felhasználható a konyhában: süteményekhez, zselék készítéséhez, gyümölcslevesekhez, készíthetünk málnaszörpöt, dzsemet, sőt mártást is húsok mellé.

 

Málnás-túrós piskóta

Hozzávalók:

1/2 kg túró
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
20-25 dkg liszt
1 citromból nyert citromlé
4 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
200 ml tejföl
25 dkg málna

 

Elkészítés:

A túrót a tejföllel, cukorral, a citrom levével kikeverjük, majd hozzáadjuk a 4 tojást is. A sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a túróhoz (jó sűrű massza legyen, ne folyós). Kivajazott, lisztezett tepsire helyezzük, majd a málnaszemeket a tetejére nyomkodjuk. Közepes hőfokon sütjük 30-40 percet.

Energia:       2650/2835 kcal
Fehérje:     132,5/138,5 g
Zsír:               100  g
Szénhidrát: 292,5/330,5  g

 

Málnás joghurttorta

Hozzávalók:

6 dl málnás joghurt
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 g zselatin
2 dl habtejszín
30 dkg málna

 

Elkészítés:

A joghurtot egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a zselatint. Meglangyosítjuk a keveréket, hogy a cukor és a zselatin elolvadjon. (Ne forraljuk fel!) Ezután a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a joghurthoz. Végül hozzáadjuk a málnát is. Formába öntjük, majd hűtőbe tesszük kb. 3-4 órára, míg megdermed.

Energia:   1842 kcal
Fehérje:   49,5 g
Zsír:        81 g
Szénhidrát: 247 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)