képünk illusztráció
Forrás: healthmindsoul.com
A málna Magyarországon is őshonos gyümölcs. Bár a piros színű a legelterjedtebb, léteznek fekete, lila és sárgás színű fajták is.
A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Sok B- és C-vitamint, biotint, antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedő a kalcium-, a kálium-, a cink-, a vas- és magnéziumtartalma. Csökkenti a vérnyomást. Sok benne a rost, ezért székrekedés esetén is eredményesen alkalmazhatjuk.
Nemcsak a gyümölcsöt érdemes fogyasztani, hanem a málna levelét is. A népi gyógyászatban a málnalevélből készült teát alkalmazzák meghűléskor, lázcsillapításra, vese és hólyagbántalmak esetén. A málnalevélből készült tea kitűnő a menstruációs fájdalmak enyhítésére is.
Mint minden gyümölcsnek, a málnának is nyersen fogyasztva élvezhetjük leginkább az ízét, de számtalan módon felhasználható a konyhában: süteményekhez, zselék készítéséhez, gyümölcslevesekhez, készíthetünk málnaszörpöt, dzsemet, sőt mártást is húsok mellé.
Málnás-túrós piskóta
Hozzávalók:
1/2 kg túró
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
20-25 dkg liszt
1 citromból nyert citromlé
4 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
200 ml tejföl
25 dkg málna
Elkészítés:
A túrót a tejföllel, cukorral, a citrom levével kikeverjük, majd hozzáadjuk a 4 tojást is. A sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a túróhoz (jó sűrű massza legyen, ne folyós). Kivajazott, lisztezett tepsire helyezzük, majd a málnaszemeket a tetejére nyomkodjuk. Közepes hőfokon sütjük 30-40 percet.
Energia: 2650/2835 kcal
Fehérje: 132,5/138,5 g
Zsír: 100 g
Szénhidrát: 292,5/330,5 g
Málnás joghurttorta
Hozzávalók:
6 dl málnás joghurt
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 g zselatin
2 dl habtejszín
30 dkg málna
Elkészítés:
A joghurtot egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a zselatint. Meglangyosítjuk a keveréket, hogy a cukor és a zselatin elolvadjon. (Ne forraljuk fel!) Ezután a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a joghurthoz. Végül hozzáadjuk a málnát is. Formába öntjük, majd hűtőbe tesszük kb. 3-4 órára, míg megdermed.
Energia: 1842 kcal
Fehérje: 49,5 g
Zsír: 81 g
Szénhidrát: 247 g
Jó étvágyat!