Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A ribizli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. június 18. 10:00
A ribizli
Rendkívül jó hatású az ízületekben lerakódott kristályok eltávolításánál
____Eredeti-ribizli.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: motaen.com

A ribizli fehér vagy piros bogyókat termő cserje. A friss érett gyümölcseit júniusban és júliusban élvezhetjük.

Savanykás ízéhez híven cukorból nem tartalmaz sokat. Jelentős viszont a pektintartalma (vízben oldódó növényi rost), ami természetes megoldás székrekedés esetén.

A ribizli sok C-vitamint tartalmaz. Emellett B1-, B2-, B6-, E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Ezeknek, valamint flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti daganatellenes hatását. Ásványi anyagai sorából kiemelkedik kálium és vastartalma.

Ribizliből készült lekvárt régen gyakran használták fájdalmas izmoktól, merev ízületektől szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány is bizonyította gyógyító erejét. Rendkívül jó hatású az ízületekben lerakódott kristályok eltávolításánál (köszvénynél), és segít leküzdeni a fáradtságérzetet. A vérképzésben is szerepe van. 

A ribizlit a legjobb nyersen fogyasztani, hiszen így érvényesül leginkább rengeteg vitaminja, de készülhet belőle lekvár, zselé, gyümölcslé, gyümölcskocsonya, bólé, szörp, mártás, leves, bor, adható köretként húsokhoz, adalékként fanyar gyümölcslevesekbe, salátákba, tortára.

 

Ribizlis kocka

Hozzávalók:

A piskótához:
4 db tojás
20 dkg cukor
17 dkg rétesliszt
4 evőkanál víz

A krémhez:
30 dkg piros ribizli
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 dl tej
2 csapott evőkanál búzadara
1 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítés:

Először megsütjük a piskótát, ha kihűlt, kettévágjuk. (Kettévágva kb. 1-1 cm-es magas lesz a piskóta.) Megmossuk a ribizlit, lecsumázzuk, lecsepegtetjük. Megfőzzük a tejbedarát, és kihűtjük. Habosra keverjük a margarint a porcukorral, és a kihűlt tejbedarához keverjük, majd beleforgatjuk a ribizlit. A két lap közé töltjük a krémet, és hűtőbe tesszük. Ha jól lehűlt, kockára vágjuk, és megszórjuk vaníliás cukorral.

 

Energia:     4199 kcal
Fehérje:     53,8 g
Zsír:       169,2 g
Szénhidrát: 592,4 g

 

Joghurtos ribizlis pite

Hozzávalók:

4 db tojás
2 db tojásfehérje
16 dkg finomliszt
2 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál cukor
2 kis pohár joghurt
1 citromból nyert citromhéj
2 kávéskanál vanília aroma
30 dkg piros ribizli
10 dkg étcsokoládé
porcukor a szóráshoz

 

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A három tojásfehérjéből és egy evőkanálnyi cukorból, kemény habot verünk. A tojássárgájához hozzáadjuk a cukor másik felét és a joghurtot, három percig habosítjuk robotgép segítségével. Ezután hozzáadjuk a citromhéját és a vanília aromát, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjével.

Ha ezzel elkészültünk, mehet hozzá a ribizli 2/3 része és a csokoládé is, a masszát homogénre elkeverjük, és kizsírozott tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, ezután megszórjuk a maradék gyümölccsel. Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a közepét, hogy mindenhol megsült-e. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk porcukorral.

Energia:     2176 kcal
Fehérje:     64,2 g
Zsír:        68,6 g
Szénhidrát: 352,6 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)