KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: imujer.com
Az oregánó vagy szurokfű Dél-Európában őshonos. Nagyszüleink leginkább a majoránna alternatívájaként alkalmazták. Aromája hasonlít a kakukkfűére, s kissé kesernyés az íze. Jól illik a paradicsomhoz, a padlizsánhoz, de a húsokat, a salátákat és a leveseket is ízesíthetjük vele.
Az oregánó tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett található benne kalcium, magnézium, cink, kálium, réz, bór, C- és A-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak. Az oregánó lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzésgátló anyag. A növény ennek köszönhetően fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Ezenkívül enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja. Az oregánóolajjal eredményesen kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr is. Magas A- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns.
Oregánós tepsis burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya
olaj
só
oregánó
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd 20 percet állni hagyjuk hideg vízben (így ropogósabbra sül). Ezután papírtörlőre szedjük, felitatjuk a nedvességet, majd olajban megfuttatjuk, sózzuk, és oregánót szórunk rá. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük.
Energia: 1830 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 100 g
Szénhidrát: 200 g
Sajtos-oregánós rúd
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 púpos kiskanál só
5 dkg sajt
1 evőkanál oregánó
bors
10 dkg hideg vaj
1 tojás sárga
4 evőkanál hideg víz
2 evőkanál szezámmag
tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet, a sajtot, a sót, az oregánót, a borsot, a reszelt vajat, majd hozzáadjuk a tojás sárgát, a vizet, és összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel a tészta! Kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és 0,5 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tojásfehérjével, s megszórjuk szezámmaggal, sóval. 175 fokon sütjük kb.12-14 percig.
Energia: 1727 kcal
Fehérje: 42 g
Zsír: 100 g
Szénhidrát: 153 g
Jó étvágyat!