Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az oregánó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. június 12. 10:00
Az oregánó
Fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő és görcsoldó hatású
____Eredeti-oregano.JPG

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: imujer.com

Az oregánó vagy szurokfű Dél-Európában őshonos. Nagyszüleink leginkább a majoránna alternatívájaként alkalmazták. Aromája hasonlít a kakukkfűére, s kissé kesernyés az íze. Jól illik a paradicsomhoz, a padlizsánhoz, de a húsokat, a salátákat és a leveseket is ízesíthetjük vele.

Az oregánó tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett található benne kalcium, magnézium, cink, kálium, réz, bór, C- és A-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak. Az oregánó lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzésgátló anyag. A növény ennek köszönhetően fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Ezenkívül enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja. Az oregánóolajjal eredményesen kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr is. Magas A- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns.

 

Oregánós tepsis burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonya
olaj

oregánó

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd 20 percet állni hagyjuk hideg vízben (így ropogósabbra sül). Ezután papírtörlőre szedjük, felitatjuk a nedvességet, majd olajban megfuttatjuk, sózzuk, és oregánót szórunk rá. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük.

Energia:   1830 kcal
Fehérje:     20 g
Zsír:       100 g
Szénhidrát: 200 g

 

Sajtos-oregánós rúd

Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 púpos kiskanál só
5 dkg sajt
1 evőkanál oregánó
bors
10 dkg hideg vaj
1 tojás sárga
4 evőkanál hideg víz
2 evőkanál szezámmag
tojásfehérje a kenéshez

 

Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet, a sajtot, a sót, az oregánót, a borsot, a reszelt vajat, majd hozzáadjuk a tojás sárgát, a vizet, és összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel a tészta! Kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és 0,5 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tojásfehérjével, s megszórjuk szezámmaggal, sóval. 175 fokon sütjük kb.12-14 percig.

Energia:   1727 kcal
Fehérje:     42 g
Zsír:       100 g
Szénhidrát: 153 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)