Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács a magyar ételekről tartott előadást
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Szakmai programmal indult június 3-án, pénteken a gyulai Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál elnevezésű háromnapos esemény. A Balogh Lajos képviselő által szervezett ingyenes hétvégi rendezvény kezdetén főként a magyar ételekről tudhattak meg többet azok, akik a Vigadóba látogattak.
Dr. Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője
A program dr. Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetőjének előadásával indult, aki a Élelmiszerbiztonság a gasztronómiában címmel osztotta meg a gondolatait. Szót ejtett a magyar ételek legfőbb jellemzőiről, és definiálta az élelmiszerbiztonság fogalmát is. Előadásából megtudhattuk: az olyan magyar fogások, mint a pörkölt, a gulyás, a halászlé vagy a töltött káposzta jellegzetes, bő lével készült fogások, és azok hosszú ideig tartó főzése már önmagában egyfajta élelmiszerbiztonságot jelent.
A szakembert az előadók sorában dr. Sárosi Tamás, a Békés Megyei Népegészségügyi Hivatal főosztályvezetője követte, aki a szabad tűzi főzések kívánt higiéniáját ismertette, majd a gasztronómia általános higiéniájával kapcsolatban szólalt fel dr. Marácz Gabriella, a Békés Megyei Népegészségügyi Hivatal főosztályvezető-helyettese.
A vendégek dr. Albert József gondolatait is meghallgathatták, aki a hungarikumokról beszélt, végül Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács tartott előadást a Magyar ételek meghatározása címmel. Az eseményt bemutatófőzés zárta a Békés Megyei Culinary Team közreműködésével.