A "Máriás" ház udvarán gyűltek egybe a böllérkedő népek
Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor
Az esemény reggelén Gajda Róbert, Békés megye kormánymegbízottja pálinkával üdvözölte a megjelenteket egykori választókerületében.
– Jó érzés látni a német nemzetiség hagyományainak megjelenését, azt, hogy ezeket a tradíciókat ápolja a közösség. Mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánok! – indította el az eseményt Gajda Róbert.
Köszöntő szavaihoz dr. Görgényi Ernő polgármester annyit fűzött hozzá, hogy fontosak az ilyen alkalmak, hiszen ezek a német identitású gyulai polgárok összetartozását erősítik.
A nap a hagyományos sváb disznókopasztással folytatódott. Kádár László, az állatot feldolgozók egyike munka közben elárulta, hogy a nap hagyományosan sváb eleme leginkább az, hogy a disznót forrázás után, az arra szolgáló kaparóeszközökkel tisztítják meg, és nem perzselik a szőrét, szemben a magyar szokással.
– Vannak régi, hagyományos eszközeink is, mint például a rémfa, amire a megtisztítás után fellógatjuk az állatot és azon dolgozzuk fel. Az ételek sem teljesen magyarosak ezen a napon, egy valódi német savanyú levest is készítünk majd belsőségekből, sovány hússal, ecettel és a hozzá való fűszerekkel – részletezte Kádár László.
Az egész napos disznóvágáson a vendégek meg is kóstolhatták a helyben készült finomságokat. A szervezők egyéb érdekes programokkal is készültek. Mittag Mónika, a német önkormányzat elnöke lapunknak elárulta, azzal a céllal indították el a programsorozatot 2011-ben, hogy a hagyományokat ápolva, szórakoztató módon mutassák be a régi tradíciókat az összes érdeklődőnek.
Mittag Mónika
– Szeretnénk teljes egészében visszaadni a régi hangulatot azzal, hogy ugyanúgy vágjuk le a disznót, mint elődeink és ilyenkor előkerülhetnek az olyan régi eszközök is, mint a kopasztóteknő és természetesen a régi recepteket is elővesszük, hogy a program minél autentikusabb és különlegesebb legyen – fejtette ki a nap egyik szervezője.
Mittag Mónika hozzátette: egy ilyen esemény - ahogy annak idején - napjainkban sem lehetne teljes a maszkázás szokásának felelevenítése nélkül.
– A régi sváb disznóvágásokon az volt a szokás, hogy akiket elfelejtettek meghívni, rémisztő ruhákat öltöttek és tréfásan, hangulatosan igyekeztek megzavarni az eseményeket. Jellemző szokás volt a disznó fejének elcsenése, amit aztán bepólyáztak és visszavittek a szórakozók közé, de gyakran előfordult azt is, hogy a maszkázók az asszonyok fenekére csaptak és megpróbáltak elcsenni valamennyit az éppen készülő ételek közül – részletezte Mittag Mónika.
Az egész napos programon a vendégek hagymás vért, sült húst, savanyú levest, hurkát, kolbászt és forralt bort kóstolhattak. A kisebbek az ajándék lufik mellé kalácstésztából malacfejet süthettek, és az így barkácsolt csemegét a helyszínen el is fogyasztották.