Gazdabál a Román Kulturális Centrumban
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A rangos eseménynek ezúttal már harmadjára adott otthont a Román Kulturális Centrum. A rendezvényt megnyitó Kónya István alpolgármester a Kisgazda Polgári Egyesület Gyulai Szervezetének munkáját méltatta, melynek tagjai nap mint nap tesznek tanúbizonyságot arról, hogyan lehet önzetlenül segíteni a rászorulókon. Beszédében a Gyulai Kert- és Tanyatulajdonosok Egyesülete tagjainak munkáját is kihangsúlyozta, hisz fontos, hogy a tanyavilágnak is legyenek olyan elszánt segítő emberei, akik ha kell, facsemetéket ültetnek, megjavítják a járdalapokat, vagy épp gyűjtést szerveznek ahhoz, hogy a külterületeken élők helyzetén javítsanak.
Balogh Lajos, a rendezvény főszervezője
Ezt követően a rendezvény fővédnökének, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselőnek, a Kisgazda Polgári Egyesület elnökének levelét olvasták fel, aki ha családi okai nem tartják távol, a mezőgazdaság és ezáltal mindannyiuk közös jövőjéről szeretett volna a gazdatársakkal szót váltani.
A köszöntők sorába Mikus Éva is becsatlakozott, aki megköszönte Balogh Lajosnak, a Kisgazda Polgári Egyesület elnökének és segítőinak munkáját, hisz épp tíz éve, 2006-ban kezdték meg az ételosztásokat, és 2015 decemberéig már 47 alkalommal sikerült ételt juttatniuk a rászorulóknak.
– Minden évben picit többen vagyunk, fokozatosan nő a bál iránti érdeklődés – mondta Balogh Lajos főszervező. – Többnyire gazdálkodók a vendégek, de azokat az érdeklődőket is szeretettel fogadtuk, akik maguk ugyan nem dolgoznak ebben az ágazatban, egyszerűen csak szimpatikusnak találják a vidéknek ezt a fajta értékét, és vonzódnak a paraszti kultúrához, tisztelik és szeretik a termőföldet.
Ősz Szabó Imre a szerbiai Zentáról érkezett, első alkalommal vett részt a gyulai bálon. Bár a Vajdaságban él – ő a zentai dohánygyár vezetője –, és csak mellékesen gazdálkodik, a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjaként főként a gasztronómia iránt mutatott érdeklődést.
– Fontos megőrizni azokat az ízeket és ételkészítési módokat, amik csak az adott vidékre jellemzők – mondta lapunknak, hisz mint minden gazda, ő is azt értékeli, ha tartalmas ételek kerülnek az asztalra.