Ide jön a szöveg....
Forrás: mayasingredients.com
Az egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, hiszen így jutunk hozzá a szervezet számára fontos összes tápanyaghoz. Ezért fontos az, hogy a húsfélék köréből ne maradjon ki a hal sem. A hal az egyik legegészségesebb fehérjeforrásunk, amiből legalább heti egyszer kellene ennünk. Felmérések szerint Magyarország a legkevesebb halat fogyasztó államok között van Európában.
Átlagosan mintegy 5-5,5 kg/év hal elfogyasztásával komoly eredményeket lehetne elérni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A halolaj nagyobb mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3, omega-6 zsírsavakat). Ezek gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsír-szintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér-megbetegedések veszélyét. Elősegítik az agy és a szem fejlődését is, ezért a várandós és szoptató anyák számára is különösen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.
A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A-, és D-vitaminnak, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink- és jódtartalma jelentős.
Karácsony közeledtével megnő ugyan a kereslet a hal iránt, de egészségünk érdekében több halat kellene ennünk!
Busa sörtésztában
Hozzávalók (4 adag):
70 dkg busa
kakukkfű
rozmaring
4 gerezd fokhagyma
só
bors
3 evőkanál olívaolaj
1 citromból nyert citromlé
2 dl sör
20 dkg finomliszt
3 db tojás
2 dl olaj
Elkészítés:
A páchoz a citrom levét kifacsarjuk, belenyomjuk a fokhagymát, beletesszük a rozmaringot, kakukkfüvet, sót, borsot, olívaolajt.
A halat megmossuk, bekenjük a páccal, 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
A tojások, a sör a liszt és egy kis só felhasználásával sűrű palacsintatésztát kavarunk. Ebbe mártjuk a halszeleteket, amiket azonnal forró olajba teszünk. Mindkét oldalát megsütjük.
Zöldsalátával tálaljuk.
Energia: 4078 kcal
Fehérje: 168,5 g
Zsír: 281 g
Szénhidrát: 180 g
Jó étvágyat!