Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hal

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2015. december 06. 13:00
A hal
Jelentős az A-, a D-vitamin, a vas-, a szelén-, a cink- és a jódtartalma
____Eredeti-hal.jpg

Ide jön a szöveg....

Forrás: mayasingredients.com

Az egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, hiszen így jutunk hozzá a szervezet számára fontos összes tápanyaghoz. Ezért fontos az, hogy a húsfélék köréből ne maradjon ki a hal sem. A hal az egyik legegészségesebb fehérjeforrásunk, amiből legalább heti egyszer kellene ennünk. Felmérések szerint Magyarország a legkevesebb halat fogyasztó államok között van Európában.

Átlagosan mintegy 5-5,5 kg/év hal elfogyasztásával komoly eredményeket lehetne elérni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A halolaj nagyobb mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3, omega-6 zsírsavakat). Ezek gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsír-szintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér-megbetegedések veszélyét. Elősegítik az agy és a szem fejlődését is, ezért a várandós és szoptató anyák számára is különösen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.

A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A-, és D-vitaminnak, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink- és jódtartalma jelentős.

Karácsony közeledtével megnő ugyan a kereslet a hal iránt, de egészségünk érdekében több halat kellene ennünk!

Busa sörtésztában

Hozzávalók (4 adag):
70 dkg busa
kakukkfű
rozmaring
4 gerezd fokhagyma

bors
3 evőkanál olívaolaj
1 citromból nyert citromlé
2 dl sör
20 dkg finomliszt
3 db tojás
2 dl olaj

Elkészítés:
A páchoz a citrom levét kifacsarjuk, belenyomjuk a fokhagymát, beletesszük a rozmaringot, kakukkfüvet, sót, borsot, olívaolajt.
A halat megmossuk, bekenjük a páccal, 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
A tojások, a sör a liszt és egy kis só felhasználásával sűrű palacsintatésztát kavarunk. Ebbe mártjuk a halszeleteket, amiket azonnal forró olajba teszünk. Mindkét oldalát megsütjük.
Zöldsalátával tálaljuk.

Energia:   4078 kcal
Fehérje:  168,5 g
Zsír:       281 g
Szénhidrát: 180 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)