KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: comfortablyhungry.com
Ezt a gyümölcsöt már a kereskedelemben alig lehet kapni, pedig szép bokra bőven ontja a termést. Éretten kellemesen fanyar, jellegzetes ízű gyümölcse karácsony táján igen finom csemege.
Sok vízben oldható rost (pektin) található benne. A pektin segíti az anyagcserét, és rendben tartja a vér koleszterinszintjét is. Általa salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat.
A naspolya jelentős mennyiségben tartalmaz C-, B-, E-vitamint és karotint. Az ásványi anyagok közül kiemelhető a kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, mangán-, vas- és réztartalma. Értékes tápanyagtartalma ellenére azonban mellőzött és ritkán fogyasztott gyümölcsünk.
Fogyasztható nyersen, készíthető belőle lekvár és zselé is. Nyersen fogyasztva a héját le kell húzni, és a gyümölcs húsát (a magokat nem) ki lehet kanalazni. Amennyiben a gyümölcshúst rövid ideig főzzük, tovább sűrűsödik, sült húsok mellé tálalható. Ebben az esetben értékes vastartalma jobban hasznosul a szervezetben. A népi gyógyászatban a fa kérgének főzetét vérzések csillapítására, a magvak főzetét pedig vesekőhajtásra alkalmazták.
A következő receptet egy főzőműsorban láttam, könnyű elkészíteni.
Naspolya sütve
Hozzávalók (4 adag):
8db naspolya
2 evőkanál méz
5 dkg vaj
1db citrom
2 evőkanál darált dió
Fahéj
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk és levágjuk a tetejét. A vajat összekeverjük a mézzel, fahéjjal, dióval, reszelt citromhéjjal és a citrom levével. Ezt rákenjük a naspolyákra. Kevés vizet öntünk alá és 170-180 fokos sütőben megsütjük.
Energia: 756 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 53,4 g
Szénhidrát: 58,4 g
Egészségükre!