Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A naspolya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. november 08. 10:00
A naspolya
Pektintartalma miatt segíti az anyagcserét, és rendben tartja a vér koleszterinszintjét
____Eredeti-naspolya.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: comfortablyhungry.com

Ezt a gyümölcsöt már a kereskedelemben alig lehet kapni, pedig szép bokra bőven ontja a termést. Éretten kellemesen fanyar, jellegzetes ízű gyümölcse karácsony táján igen finom csemege. 

Sok vízben oldható rost (pektin) található benne. A pektin segíti az anyagcserét, és rendben tartja a vér koleszterinszintjét is. Általa salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat.

A naspolya jelentős mennyiségben tartalmaz C-, B-, E-vitamint és karotint. Az ásványi anyagok közül kiemelhető a kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, mangán-, vas- és réztartalma.  Értékes tápanyagtartalma ellenére azonban mellőzött és ritkán fogyasztott gyümölcsünk.

Fogyasztható nyersen, készíthető belőle lekvár és zselé is. Nyersen fogyasztva a héját le kell húzni, és a gyümölcs húsát (a magokat nem) ki lehet kanalazni. Amennyiben a gyümölcshúst rövid ideig főzzük, tovább sűrűsödik, sült húsok mellé tálalható. Ebben az esetben értékes vastartalma jobban hasznosul a szervezetben. A népi gyógyászatban a fa kérgének főzetét vérzések csillapítására, a magvak főzetét pedig vesekőhajtásra alkalmazták.

A következő receptet egy főzőműsorban láttam, könnyű elkészíteni.

Naspolya sütve

Hozzávalók (4 adag):

8db naspolya
2 evőkanál méz
5 dkg vaj
1db citrom
2 evőkanál darált dió
Fahéj

Elkészítés:

A gyümölcsöket megmossuk és levágjuk a tetejét. A vajat összekeverjük a mézzel, fahéjjal, dióval, reszelt citromhéjjal és a citrom levével. Ezt rákenjük a naspolyákra. Kevés vizet öntünk alá és 170-180 fokos sütőben megsütjük.

Energia:     756 kcal
Fehérje:       6 g
Zsír:       53,4 g
Szénhidrát: 58,4 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)