Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gesztenye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. október 25. 10:00
A gesztenye
Összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív- és érrendszer egészségét védő étrendbe
____Eredeti-gesztenye.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: vollelotte.de

Az ehető gesztenye a szelídgesztenyefa termése, amely főleg Délkelet-Ázsiában és Kelet-Ázsiában őshonos. Hazánkban leginkább Nyugat- és Dél-Magyarországon fordul elő nagyobb számban.

A gesztenye állaga hasonlít a burgonyáéhoz, mert magas a keményítőtartalma. Más magvakkal szemben a gesztenyében jóval több a víz, mint az olaj. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-, valamint a kálium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalma.
A gesztenye összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív- és érrendszer egészségét védő étrendbe. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását, valamint alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is.

Fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, mely érösszehúzó, vérzéscsillapító hatású, mely jó szolgálatot tesz hasmenés idején, vérző sebek kezelésénél. Reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.

A gesztenye nagyon jól illik vadhúsokhoz és különböző káposztás ételekhez, megfőzve a burgonyaköretet helyettesítheti. Kőszeg vidékén a burgonyához hasonlóan főve eszik, lisztjét pedig tejben megfőzve fogyasztják.


Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Hozzávalók (2 adag):

30 dkg pulykamell
1 evőkanál liszt
15 dkg gesztenye (sült vagy konyhakész)
10 dkg aszalt szilva
1 dl száraz vörösbor
5 db újhagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1.5 dl habtejszín
0.5 evőkanál étkezési keményítő
3 szál kakukkfű

bors

Elkészítés:

Az aszalt szilvát a vörösborral felforraljuk, majd félrehúzzuk hűlni. A pulykamell filét kis kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük a liszttel. Vastag falú serpenyőben felforrósítjuk a vaj felét az olajjal és pár perc alatt világos színűre pirítjuk a húskockákat, majd tálra szedjük. Ezután a serpenyőbe tesszük a maradék vajat és megpároljuk benne a kétféle hagymát, majd hozzáadjuk a pulykahúst és a vörösborban puhult szilvát, a sült gesztenyét és a kakukkfűágakról lecsipkedett leveleket. Felforraljuk, majd kissé mérsékeljük a lángot és lefedve kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, utóízesítjük. A tejszínben elvegyítjük a keményítőt és a gesztenyés-szilvás pulykához keverjük. Összeforraljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

Energia:     2325 kcal
Fehérje:     81,7 g
Zsír:       145,7 g
Szénhidrát: 162,2 g


Gesztenyés álom

Hozzávalók (12 adag):

A vaníliás krémhez:

3 csomag pudingpor
9 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
A gesztenyés alaphoz:
50 dkg gesztenyepüré
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
20 ml rumaroma
A száraz alaphoz:
25 dkg darált keksz
A babapiskóta előkészítéséhez:
40 dkg babapiskóta
2 dl tej
1 teáskanál cukor
1 dl feketekávé
A díszítéshez
5 dl habtejszín (vagy Hulala)

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el. A vaníliás pudingot megfőzzük a tejben. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz. A gesztenyés alaphoz összegyúrjuk a hozzávalókat, ízlés szerint teszünk bele rumaromát. Egy tepsi alját megszórjuk darált keksszel, majd kézzel alaposan belenyomkodjuk a gesztenyés alapot. Erre ráterítjük a vaníliás krém felét. A babapiskótákat egyesével beleforgatjuk kb. 2 dl cukrozott tej és kevés főzött kávé keverékébe, majd szorosan egymás mellé fektetjük őket a vaníliás krémre. Erre kenjük a krém másik felét. Felverjük a tejszínt, és rákenjük a krém tetejére. Tejszínhabrózsákkal és kakaóporral díszítjük. Pár órára hűvös helyre tesszük. (Tepsi mérete: 35x25 cm)

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)