képünk illusztráció
Forrás: onceuponafeast.blogspot.com
A zeller igazi európai növény, de a ma ismert nagy, húsos, lédús, egyenes szárú zeller az európai konyhákban csak a XIX. században vált igazán ismertté, miután Németországban jelentős nemesítésen esett át.
A zellerben sok a nátrium, de olyan formában, ami nem emeli a vérnyomást. Megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium is. A levele C-vitamint, illóolajat és flavonoidokat is tartalmaz. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.
A zeller erős vízhajtó hatású. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. Levele és gyökere egyaránt fogyasztható. A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. Felhasználható nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Hús- és tojáspástétomokhoz is jól illik.
Zellerkrém
Hozzávalók (4 adag):
1 nagy zeller
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál majonéz
1 kávéskanál só
Elkészítés: A zellert megtisztítjuk, és egyben feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. A zeller nagyságától függően a főzési idő kb. fél-egy óra. A megfőtt zellert kicsit hűlni hagyjuk, majd kislyukú reszelőn lereszeljük. Ezután hozzáadjuk a finomra reszelt vöröshagymát, fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk. Az olajjal, majonézzel krémesre keverjük. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Energia: 610 kcal
Fehérje: 4,7 g
Zsír: 46 g
Szénhidrát: 27,6 g
Jó étvágyat!