Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Cefretitkok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2015. október 04. 07:00
Cefretitkok
Türelemmel várjuk ki a zamatát
____Eredeti-palinka_buschenschank-bernhard.at.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: buschenschank-bernhard.at

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller, paszternák) felszedésének is eljött az ideje. Amennyire tudjuk, sérülésmentesen szedjük fel ezeket a terméseket, hogy tartósításuk könnyebb legyen. A paszternák felszedése, ha a helyének felszabadítása nem sürgős, akkor tavaszig is várhat, mert nem fagyérzékeny. Az alma, körte egyes fajtáinak szüretelése is megkezdődhet. A szedés folyamán a terméseket óvatosan, nyomás és ütődés nélkül próbáljuk leszedni, hogy a tárolásban ne legyen károsodása a téli csemegénknek!

A lehullott terméseket is naponta szedjük fel, és piszkos, rothadt termést ne rakjunk a cefrébe. Ez a  pepecselés sok időbe telik, de feltétlen megéri. A tiszta anyagból erjedő nedűből zamatosabb, ízesebb pálinkánk lesz, főleg ha lesz türelmünk évekre pihentetni a pincében vagy akár „spejzben”. Előtte a spájzot ellenőrizni kell, hogy az oroszok nincsenek-e még ott. A termés szedésekor tartsuk be azt a szabályt, hogy egyszerre forrjon egy-egy adag. Amennyiben a forrást befejezte, össze lehet őket önteni.

Ha lehet, azonos fajtákat tegyünk egybe, mert így ellenőrizhetjük a fajták hozamát, ízét, és a továbbiakban e tapasztalatok figyelembevételével járhatunk el. Természetesen drága a főzés, de ha ezt a finom főzetet a természet ajándékának tekintjük, akkor bizony megéri. Berúgni bármiféle vacaktól is lehet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)