KÉPÜNk illusztráció
Forrás: agrocentral.com
A burgonya, pityóka, krumpli vagy földi alma, mint nagyon sok növény, Amerika felfedezése után terjedt el Európában. Évszázadokon keresztül csak dísznövény volt. Ma már az egyik legalapvetőbb alapanyag a konyhában.
A burgonya igen tápláló. Szénhidrát mellett értékes fehérjét tartalmaz, továbbá kiemelendő még C-, B1-, B2-vitamin-tartalma is. Számos ásványi anyag ( kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink), illetve emésztést segítő ballasztanyag is van benne. A krumpli szerveskeményítő-tartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Jó méregtelenítő hatása van. Vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra. Nagyon fontos tudni, hogy az éretlen, zöld vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz, ami a főzés során szerencsére elbomlik.
Elődeink gyógynövényként is felhasználták, székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Jó gyomorfájás, gyomorégés esetén is. A burgonyának több mint 400 fajtája létezik a világon, és felhasználása szinte kimeríthetetlen, csak az ember kreativitása szabhat határt elkészítési módjainak.
Agglegénytál
Hozzávalók (4 adag):
80 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
6 db paprika
4 közepes db paradicsom
20 dkg lángolt kolbász
6 db tojás
2 teáskanál só
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megsütjük. Külön lábasban megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor megsült, hozzáadjuk a sült krumplit és a felkarikázott kolbászt is. A tojásokat felverjük, sózzuk, és a burgonyára öntjük, majd jól összesütjük.
Energia: 1540 kcal
Fehérje: 54 g
Zsír: 80 g
Szénhidrát: 226 g
Kb. 600 Ft-ból készül el.
Jó étvágyat!