Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A burgonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. szeptember 27. 10:00
A burgonya
Kiemelendő a C-, a B1- és a B2-vitamin-tartalma
____Eredeti-Burgonya_agrocentral.co.jpg

KÉPÜNk illusztráció

Forrás: agrocentral.com 

A burgonya, pityóka, krumpli vagy földi alma, mint nagyon sok növény, Amerika felfedezése után terjedt el Európában. Évszázadokon keresztül csak dísznövény volt. Ma már az egyik legalapvetőbb alapanyag a konyhában. 

A burgonya igen tápláló. Szénhidrát mellett értékes fehérjét tartalmaz, továbbá kiemelendő még C-, B1-, B2-vitamin-tartalma is. Számos ásványi anyag ( kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink), illetve emésztést segítő ballasztanyag is van benne. A krumpli szerveskeményítő-tartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Jó méregtelenítő hatása van. Vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra. Nagyon fontos tudni, hogy az éretlen, zöld vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz, ami a főzés során szerencsére elbomlik.

Elődeink gyógynövényként is felhasználták, székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Jó gyomorfájás, gyomorégés esetén is. A burgonyának több mint 400 fajtája létezik a világon, és felhasználása szinte kimeríthetetlen, csak az ember kreativitása szabhat határt elkészítési módjainak.

Agglegénytál

Hozzávalók (4 adag):
80 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
6 db paprika
4 közepes db paradicsom
20 dkg lángolt kolbász
6 db tojás
2 teáskanál só
bors ízlés szerint

Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megsütjük. Külön lábasban megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor megsült, hozzáadjuk a sült krumplit és a felkarikázott kolbászt is. A tojásokat felverjük, sózzuk, és a burgonyára öntjük, majd jól összesütjük.

Energia:   1540 kcal
Fehérje:     54 g
Zsír:        80 g
Szénhidrát: 226 g

Kb. 600 Ft-ból készül el.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)