Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fokhagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. szeptember 20. 10:00
A fokhagyma
Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz
____Eredeti-fokhagyma_poconogarlic.com.jpg

Képünk Illusztráció

Forrás: poconogarlic.com

A fokhagymát az egész világon kedvelik. A mediterrán konyhában különösen kiemelkedő szerepe van. Ennek a gyógyhatású fűszernövénynek számos előnyös hatása van szervezetünkre. Miközben javítja a szív- és az érrendszer működését, antibiotikus és emésztést elősegítő hatású. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben is.

Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot: vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és enzimeket tartalmaz. Számottevő a C-vitamin tartalma. B1 vitamin, valamint kisebb mennyiségben A- és D-vitamin is van benne. Kén, vas, szelén, cink, mangán, réz, kobalt tartalma .
Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek okozzák. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus és gombaölő hatású allicin.

A fokhagyma gátolja az erek falán a lerakódások képződését, valamint tágítja az ereket. Véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin szintjét, így az érelmeszesedés megelőzésének és gyógyításának az egyik leghatásosabb szere. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert. Javítja az emésztést.
Fűszerként levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások ízesítésére használjuk. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható.

Fokhagymás-csirkés spagetti

Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
30 dkg csirkemell
4 evőkanál olívaolaj

bors
20 dkg spagetti
½ csokor petrezselyem zöld
2 csipet őrölt chili
5-10 dkg sajt

Elkészítés:
Elkészítés előtt 1 órával a csirkemellet apró kockákra vágjuk és egy evőkanál olaj, só és bors keverékébe bepácoljuk. Majd sós vízben felrakjuk a tésztát főni, közben elkészíthetjük a szószt. A fokhagymát megtisztítjuk, a gerezdeket nagyon apróra vágjuk, majd kissé felhevített olajon pár percig pirítjuk (alacsony lángon). 2-3 perc után a fokhagymához adjuk a húst a páccal együtt, és kb. 8-10 perc alatt megsütjük, vigyázva, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Mikor megsült a csirkemell, az apróra vágott petrezselyem zöldet és a hozzáadjuk. Ezután jöhet a maradék olívaolaj, őrölt chili, só, bors, végül hozzákeverjük a kifőtt spagettit is. Sajttal megszórva, még melegen tálaljuk.

Energia:   2100kcal
Fehérje:    132g
Zsír:        91g
Szénhidrát: 174g

 

Fokhagymás hús (szaftos hús)

Hozzávalók:
2 kg sertéstarja
1 fej fokhagyma
só, bors, morzsolt majoránna
kevés olaj

Elkészítés:
A tarját felszeleteljük. Minden szelet húst megsózunk és borsozunk. A fokhagymát megtisztítjuk és gerezdekre szedjük. Egy nagy lábast kikenünk olajjal, és a húsokat bele rétegezzük. Minden réteget fűszerezünk morzsolt majoránnával és zúzott fokhagymával. Egy kevés vizet öntünk alá, majd lefedve a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. másfél óra múlva levesszük róla a fedőt, és visszatoljuk a sütőbe, hogy a hús kicsit megpiruljon. Burgonyával, savanyúsággal tálaljuk.

Energia:  6500kcal
Fehérje:   347g
Zsír:      530g
Szénhidrát: 26g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)