Képünk Illusztráció
Forrás: purenutrient.net
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
A rövidülő nappalok a tápanyagok kijuttatásának mérséklésére intenek minket. Nem kint telelő növényeink is egy kicsit pihenhetnek, egészen karácsonyig, amíg nem kezd újból növekedni a megvilágítottság. Természetesen a még termő zöldségeink, másodvetéseink megkaphatják a szükséges utánpótlást a jobb termés érdekében.
A paradicsomtövek alsó levelei lesárgultak, leszáradtak. Ezeket maradék nélkül takarítsuk le, és permetezzük le, hogy ne terjedjen tovább. Ez a jelenség a paradicsomvész névre hallgat. A téli érésű almák, körték és birsalmák szüretelése addig ráérhet, amíg a potyogásuk el nem kezdődik. A kései napfény és az elmúlt esők hatására még a belső értékek jelentősen növekedhetnek.
A tartósítás régi módja, hogy szalmába vagy gabonába tették, mely a hagyományos fajtáknál tökéletesen működött. Ez nemcsak a gyümölcsöknek volt jó, hanem a görögdinnyére is bevált eljárás volt. Sajnos a mai fajtáknál ez nem alkalmazható.
A kései szőlőfajták fürtjeit felkötözhetjük, és így kinyújthatjuk a szőlőfogyasztás idejét. Decemberben, karácsonyra szőlős krémest lehet készíteni asszonyainknak. A szobanövényeinket is fel kell készíteni a beteleltetésre. Szükség estén ültessük át őket, ha nem várhat tavaszig, amikor az ideje van.