Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az áfonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. szeptember 13. 10:00
Az áfonya
A bogyós gyümölcs erős antioxidáns hatású, növeli a szervezet ellenálló képességét
____Eredeti-afonya_7-themes.com.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: 7-themes.com

A fekete áfonya, népies nevén kukojsza főként erdei fenyvesekben és bükkösökben lelhető fel. A vörös és a kék áfonya egyaránt kiváló ásványianyag- (Ca-, Mg-, K-), valamint C-vitamin-forrás. A friss fekete áfonya antocianidintartalma (flavonoid) nagy, ekképp erős antioxidáns hatású, növeli a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét, valamint megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. Csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. A húgyúti fertőzések megelőzésére is kiváló. Látásjavító gyümölcsnek is nevezik, mert hat az időskori retinaelváltozásokra, illetve ezek megelőzésében is segít.

A levele cseranyagokat, kvercetint, katechint, tannint, savakat, flavonoidokat, króm- és mangánvegyületeket tartalmaz. A fekete áfonya leveléből készült főzetet a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentőként is alkalmazzák.

Az áfonya frissen, fagyasztva, gyümölcslé és más tartósított készítmények (dzsem, szirup) formájában kerül a fogyasztókhoz, de készítenek belőle édesített szárítmányokat is.

Áfonyás csirke bundában

Hozzávalók:
1/2 kg burgonya
3-4 kanál liszt
só, fűszerkeverék ízlés szerint
1/2 kg csirkemellfilé
1 üveg áfonyalekvár
olaj a sütéshez

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, a liszttel és a sóval összekeverve gombóc tésztát készítünk.
A csirkemellet fűszeres vízben megfőzzük, majd apró darabokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, téglalapokra vágjuk, belerakjuk a csirkemelldarabokat. Áfonyalekvárt rakunk minden csirkemellre, és gombócokat formálunk belőle, melyeket olajban kisütjük.

Energia:    2228 kcal
Fehérje:   132,3 g
Zsír:       67,7 g
Szénhidrát:  266 g


Áfonyás muffin

Hozzávalók:
20 dkg áfonya
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojás
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,8 dl olaj
1 pohár joghurt

Elkészítés:
A gyümölcsöt, ha mirelit, ne hagyjuk felengedni! Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a joghurtot, és eldolgozzuk. A lisztes keveréket a tojásoshoz öntjük, fakanállal összekeverjük. Ezután beletesszük a gyümölcsöt, átforgatjuk, és kizsírozott formákba vagy mignonpapírba töltjük. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük közepes lángon. Tűpróbával ellenőrizzük! A sütés után még 10 percet pihentetjük a formában.

Energia:     2176 kcal
Fehérje:     43,6 g
Zsír:        97,4 g
Szénhidrát: 322,7 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)