Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mogyoró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. szeptember 06. 10:00
A mogyoró
Jelentős a vas, foszfor, kalcium, magnézium és réz tartalma
____Eredeti-torokmogyoro_initiative-baum.org.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: initiative-baum.org.

Gyulán sok a mogyorófa, és ebben a napokban tapasztalhatjuk, hogy a földre hullik a termése. Ne hagyjuk kárba veszni, szüreteljünk belőle! Hiszen a mogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Sok benne a fehérje és a rost. Jelentős a vas, foszfor, kalcium, magnézium és réz tartalma. E- vitaminban gazdag, de megtalálhatók benne a B- vitaminok is. 

Kedvező zsírsavösszetétele védi a szívet és az érrendszert, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet. B- vitamin és magnézium tartalma miatt az "agyat frissítő", a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló. Magas rost- és zsírtartalma serkenti az emésztőrendszer működését.

A mogyoró változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga. Süteményekbe, tortákba kerülhet, vagy önmagában ropogtatnivalóként kínálhatjuk. A levelét is felhasználhatjuk egészségünk érdekében. A belőle készült tea hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó hatású. Használatát a népi gyógyászatban külsőleg aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként, illetve toroköblítőként is javasolták.

A mogyorót bátran illesszük be étrendünkbe! Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy közben finomat eszünk.

Céklasaláta pirított törökmogyoróval és fetasajttal

Hozzávalók:
2 kisebb cékla
maréknyi törökmogyoró
zöld saláta mix
5 evőkanál olívaolaj
só, bors, balzsamecet
5 dkg fetasajt
méz

Elkészítés:
A megmosott céklákat tegyük alufóliával bélelt jénai tálra, fűszerezzük, locsoljuk meg olívaolajjal és 2-3 evőkanál vízzel, majd csomagoljuk be az alufóliával. Előmelegített sütőben süssük vajpuhára. (Nagyjából másfél óra alatt sül meg 180-as hőfokon). A céklát hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. A törökmogyorót egészben és durvára törve egyaránt felhasználhatjuk, de előtte pirítsuk meg. A felkockázott céklát, a morzsolt fetasajtot és a törökmogyorót szórjuk a salátára, végezetül locsoljuk meg mézes balzsamecettel.

Energia:    1875 kcal
Fehérje:      31 g
Zsír:      124,5 g
Szénhidrát: 33,5 g


Legényhódító szelet

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
200 g vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
1 csomag sütőpor
25 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 db tojás
3 evőkanál tej
1 csipet só

A töltelékhez:
15 dkg törökmogyoró
2 db tojás
12 dkg porcukor
2 evőkanál kekszmorzsa (vagy zsemlemorzsa)
A tetejére:
1 db tojás
5 dkg törökmogyoró

Elkészítés:
A lisztet és a sütőport átszitáljuk, hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját, összegyúrjuk, majd félretesszük, míg a tölteléket elkészítjük.
Ehhez a 15 dkg mogyorót egy serpenyőben zsiradék nélkül megpörköljük, majd porrá őröljük, hozzáadjuk a porcukrot, tojásokat és a kekszet vagy zsemlemorzsát.
A tésztát kétfelé osztjuk, lisztezett felületen kb. ujjnyira kinyújtjuk és egy kivajazott tepsibe terítjük. Megkenjük a töltelékkel, majd a tészta másik felével beterítjük.
Megszurkáljuk egy-két helyen, majd tojással lekenjük, a maradék mogyorót nagyobb darabokra zúzzuk, és a tészta tetejére szórjuk.
180 fokos előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

Energia:    7610 kcal
Fehérje:    119 g
Zsír:       272 g
Szénhidrát: 796 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)