KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: vivioptalvitamins.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
A nyár vége felé közeledve, nézzünk szét a tárolások, teleltetések lehetőségei körül. No, mondjuk nem a leendő pálinka demizsonjainak a kimosása a nagy feladat, főleg, hogy az idén nem is várható annyi nedű, mint az előző évben. A gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller, paszternák) téli tárolása nagy értékük miatt igen fontos. Tiszta, friss homokban tároljuk. A régit szórjuk ki a szőlő vagy a csonthéjasok tövére, mert ők szeretik a homokos talajt.
Természetesen a mogyoró és a dió is szereti a laza talajt. A tárolási igényük egyforma, ami a nedvességet és a szellőzöttséget illeti. A paszternák áttelel a helyén is, bár a talajlakó kártevők azért télen is meglátogatják (ürge, pocok stb.). A hűtőládás betárolásnak is van helye a dologban, de a teljes értékű tápanyagmegóvás a homokozós megoldás.
A burgonyának is jó, ha van egy olyan helye, ahol fagymentes, de hűvös, párás, de szellős és sötét, hiszen a fényen a „krumpli” megkeseredik a klorofilltól. A fagytól meg megédesedik. Tehát vigyázni kell! Ha a gyökérzöldségek tönkremennek, akkor már a kert leve sem segít. Itt kell megjegyeznem, hogy Erdélyben úgy tartják, hogy a gyümölcs étel, a zöldség meg orvosság.