Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az endívia

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. augusztus 16. 10:00
Az endívia
Kiváló étvágygerjesztő, vizelethajtó hatású
____Eredeti-Endivia_elhortal.webcindario.com.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: elhortal.webcindario.com

A ma ismert endívia az erős gyökérzetű vadcikória leszármazottja. Nagyon különleges termesztési elveit Belgiumban fejlesztették ki 1850 körül. 

Az endívia, vagy más néven salátakatáng elismertsége és népszerűsége hazánkban most van fellendülőben. Az endívia a fejes salátához hasonló ízű salátafaj. Kissé kesernyés ízét a benne található Endívia inulin adja. A növény sok ásványi sót tartalmaz, többek között foszfort, vasat, kalciumot, a vitaminok közül pedig C-vitamint. Jelentős rost tartalommal rendelkezik, így segíti az egészséges bélműködést. Az endívia kiváló étvágygerjesztő, vízelethajtó hatású. Gyökerét pótkávé- és inulin-gyártásra használják.
Az endíviának több elkészítési módja létezik. Elkészíthetjük párolva, vagy sütőben is süthetjük. Nyersen is kiváló.

Csőben sült endívia

Hozzávalók (4 adag):
A sütőforma előkészítéséhez 1 evőkanál vaj
4 közepes db endívia
só ízlés szerint
1 db citrom
24 dkg főtt sonka (8 szelet)
2 evőkanál vaj
3 evőkanál finomliszt
3,5 dl tej
10 dkg reszelt sajt
őrölt bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:
A salátát megtisztítjuk, és kettévágjuk. Forrásban lévő sós vízbe belecsavarjuk a citrom levét, beletesszük a salátát, és főzzük 2-3 percig. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük.
Minden salátadarabot egy-egy sonkaszeletbe csavarunk, és egy vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk.
A mártáshoz egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és jól összekavarjuk. Miközben habverővel folyamatosan keverjük, hozzáöntjük a tejet és 3,5 dl vizet.
Kb. 5 percig főzzük. Hozzákeverünk 75 g sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A mártást az endíviára öntjük, majd megszórjuk a maradék sajttal.
Előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük.

Energia:    1651 kcal
Fehérje:   101,3 g
Zsír:       97,6 g
Szénhidrát: 87,3 g

 

Endívia saláta almával

Hozzávalók (4 adag):
4 endívia
2 alma
10 dkg dióbél
5 dkg gouda sajt
1 mogyoróhagyma
5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
fél citrom leve

Elkészítés:
Egy salátás tálba helyezzük a megmosott megszárított endívia leveleket, a kockákra darabolt almát és gouda sajtot valamint a dióbelet.
Egy külön tálban összekeverjük a vékonyra szeletelt mogyoróhagymát az olajjal, citrom levével, balzsamecettel. Sóval, borssal ízesítjük, és ráöntjük a salátára.

Energia:    1479 kcal
Fehérje:    39,2 g
Zsír:      121,2 g
Szénhidrát: 56,2 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)