Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spárgatök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. július 19. 11:00
A spárgatök
Ismert gyulladást gátló hatása, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet
____Eredeti-spargatok.jpg

képünk illusztráció

Forrás: theseasonalgourmet.ca

A tökről a spanyol és francia felfedezők méltán gondolhatták, hogy az amerikai indiánok kedvelt vadon növő csemegéje. A spárgatök az egyik leggyakrabban használt főzőtökfajta. A főzőtök színe halványsárga, enyhén zöldes, általában még éretlenül fogyasztjuk. Értékessé a C- és A-vitamin tartalma, valamint kiváló rost-anyagai és a biológiailag tiszta víztartalma teszi. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani.

Igen kedvező hatásai miatt gyógynövényként is fogyasztható: ismert gyulladást gátló hatása, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet.

A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de fitoszterol, D-, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is van benne. A tökmagot is rendkívül sokoldalúan hasznosíthatjuk.

A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is. A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít a tökből, de zsenge tököt rántani és tölteni is lehet.


Spárgatök csőben sütve

1,2 kg spárgatök
1/2 db citrom
2 dkg cukor
8 dkg  vaj vagy margarin
5 dkg liszt
4 dl tej
2 db tojássárgája
1 dl tejszín
1 csokor kapor
fehér bors, só, zsemlemorzsa
15 dkg reszelt sajt

A tököt megtisztítjuk, kimagozzuk, és 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk. Szűrőbe tesszük és citrommal, sóval, cukorral ízesített, forrásban lévő vízzel leöntjük. A lecsöpögtetett tökszeleteket vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük egymás mellé. 5 dkg vajból, lisztből és a tejből besamelt készítünk. Sóval, borssal ízesítjük, beleszórjuk az apróra vágott kaprot, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejszínt és a tojássárgáját. Végül a reszelt sajt felét is. A mártást a tökszeletekre öntjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és egy kis zsemlemorzsával, majd a sütőben szép pirosra sütjük.

Energia:        2528 kcal
Fehérje:        81,6 g
Zsír:          155,1 g
Szénhidrát:    185,6 g


Töltött spárgatök tejszínes kapormártással

1,20 kg spárgatök
40 dkg borjúhús
2 db zsemle
2,5 dl tej
½ dl tejszín
1 db tojás sárgája
3 g fehér bors
1 csomó zöldpetrezselyem
2 g szerecsendió
4 dkg vaj
5 dl húsleves

A mártáshoz:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dkg vöröshagyma
1 csomó kapor
2 dkg cukor
fél citrom
2 dl tejföl
1 dl tejszín


A spárgatököt vékonyan meghámozzuk, két végét levágjuk, majd a belső magház részét kikaparjuk. A borjúhúst a tejben áztatott és jól kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a fél dl tejszínt, majd sóval, őrölt fehér borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Ízlés szerint egy kevés reszelt szerecsendiót is tehetünk hozzá. Az így elkészített tölteléket a spárgatökbe töltjük. A tököt egy vajazott tepsibe helyezzük, húslevest öntünk alá, és a sütőbe tolva puhára pároljuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, jól áthevítjük, majd beletesszük az összevágott kaprot is. A tök párolásából megmaradt húslevessel felengedjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, és felforraljuk. A megpárolt töltött tököt felszeleteljük, és ráöntjük a kapormártást.

Energia:       3057 kcal
Fehérje:      123,8 g
Zsír:         177,4 g
Szénhidrát:     211 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)