Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A káposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. július 05. 10:00
A káposzta
Jótékonyan hat a máj méregtelenítő működésére és értékes táplálék a rák megelőzésében
____Eredeti-kaposzta_wikipedia.org.jpg

képünk illusztráció

Forrás: wikipedia.org

A káposztát az ókorban főként orvosság gyanánt alkalmazták. Nem véletlen, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-vitamint, folsavat, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat. Gazdag rosttartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, béltisztító hatású, ugyanakkor nehezebben emészthető, az arra érzékenyek számára puffasztó hatású lehet. Alacsony a glikémiás indexe (vércukor emelő hatás), ezért cukorbetegek és fogyni vágyók számára is ideális alapanyag. Jótékonyan hat a máj méregtelenítő működésére. A rákkeltő anyagok lebontásának serkentése révén értékes táplálék a rák megelőzésében. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás.

A káposztát igen változatos módon készíthetjük el, hiszen nemcsak friss saláta, hanem párolva köret, leves, egytálétel formájában is fogyasztható. Változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle.
A népi gyógyászat a káposztát nemcsak belsőleg ajánlja, hanem pl. a leveleit reumatikus fájdalmak ellen, borogatásra is.


Káposztás batyu

50 dkg liszt
3 dl tej
1 teáskanál só
1 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott margarin
1 kis fej káposzta
2 evőkanál étolaj

bors
1 evőkanál cukor
tojás a lekenéshez

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a sózott liszthez adjuk. A tésztát összeállítjuk, és a végén hozzáadjuk a megolvasztott margarint. Még egyszer átdagasztjuk, majd meleg helyen (letakarva) duplájára kelesztjük. Közben a káposztát lereszeljük és megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk, majd a kinyomkodott káposztát az olajon megpároljuk és közben ízlés szerint borsozzuk, ha kell, még sózzuk. Mikor majdnem kész hozzáadjuk a cukrot is még egy kicsit pároljuk. Ha kész kicsit hűlni hagyjuk. A tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk és kb.10x10 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik lapra rakunk egy evőkanál tölteléket, majd a két-két átlós sarkát összecsípjük. Vajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, tojással lekenjük, és még egy kicsit kelni hagyjuk. 200 C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Energia:        3139 kcal
Fehérje:        90,2 g
Zsír:           83,4 g
Szénhidrát:      495 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)