Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spenót

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. június 07. 12:00
A spenót
A spenót kitűnő forrása a rákbetegségek ellen védelmet nyújtó karotinnak
____Eredeti-spenot_heymikeyatl.com.jpg

képünk illusztráció

Forrás: heymikeyatl.com

 A spenót, vagy más néven paraj jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket párolva, főzve.

A spenót kitűnő forrása a rákbetegségek ellen védelmet nyújtó karotinnak, kiváló C-, A-, és B-vitamin, jó kálium és folsavforrás. Hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat. A spenót magas oxálsavtartalma gátolja a kalcium és a vas felszívódását, és az arra érzékenyeknél elősegítheti a vese- és hólyagkő képződést. Főzés, hőkezelés során ez a hatása felerősödik.

A spenót évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban. Ajánlották mind magas, mind alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen.

A spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével, illetve készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. Érdemes megpróbálkozni a nyers spenót fogyasztásával is. Spenótsalátaként helyettesíthetik akár a fejes salátát.


Spenótos rakott tészta

40 dkg tészta
50 dkg spenót
4 gerezd fokhagyma
1 púpozott evőkanál liszt
20 ml főzőtejszín
2 db tojás
1 dl tej
Só ízlés szerint
10 dkg ementáli sajt
10 dkg füstölt sajt
20 dkg sonka
1 evőkanál olívaolaj

A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és olívaolajjal picit meglocsoljuk, hogy ne tapadjon össze. A sonkát felkockázzuk. A spenótot is elkészítjük. Ha mirelitet használunk, akkor felolvasztjuk, ha frisset, akkor forrázás után aprítjuk. Ezután ízlés szerint sózzuk, beleaprítjuk a fokhagymát, és kevés vízzel felfőzzük. Közben a tejszínben elkeverjük a tejet, a tojásokat és a lisztet, majd az egészet egyenletesen kavargatva a fövő spenóthoz csurgatjuk. Főzzük pár percet, majd lehúzzuk a tűzről. Egy tűzálló edényt kikenjünk vajjal, majd a tészta felét egyenletesen beleterítjük. Erre szórjuk a sonka felét, majd rákanalazzuk a spenót felét, és ráreszeljük az ementáli sajtot. Ezután a maradék tészta következik, arra a sonka, a spenót és a másik fajta sajt a tetejére.
Sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg szépen megpirult a sajt a tetején.

Energia:        3190 kcal
Fehérje:       180,4 g
Zsír:            119 g
Szénhidrát:    313,6 g


Spenótos rizsköret

2 bögre főtt rizs
25 dkg spenót (fagyasztott)
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 db tojás
1/2 dl főzőtejszín
5 dkg reszelt sajt

A spenótot a vajon a fokhagymával megpároljuk, rátesszük a fűszereket, a tejszínt, egy picit még főzzük, majd a tüzet elzárjuk alatta és rátesszük a parmezánt. A tojást is ráütjük, és jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a rizst is. Az így kapott masszát egy szilikonos muffin formába nyomkodjuk, és a sütőben kb. 20 percig 190 C fokon sütjük.
Bármilyen húshoz köretként tálaljuk, de magában is finom.

Energia:        1339 kcal
Fehérje:        36,5 g
Zsír:             73 g
Szénhidrát:    127,5 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)