képünk illusztráció
Forrás: heymikeyatl.com
A spenót, vagy más néven paraj jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket párolva, főzve.
A spenót kitűnő forrása a rákbetegségek ellen védelmet nyújtó karotinnak, kiváló C-, A-, és B-vitamin, jó kálium és folsavforrás. Hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat. A spenót magas oxálsavtartalma gátolja a kalcium és a vas felszívódását, és az arra érzékenyeknél elősegítheti a vese- és hólyagkő képződést. Főzés, hőkezelés során ez a hatása felerősödik.
A spenót évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban. Ajánlották mind magas, mind alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen.
A spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével, illetve készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. Érdemes megpróbálkozni a nyers spenót fogyasztásával is. Spenótsalátaként helyettesíthetik akár a fejes salátát.
Spenótos rakott tészta
40 dkg tészta
50 dkg spenót
4 gerezd fokhagyma
1 púpozott evőkanál liszt
20 ml főzőtejszín
2 db tojás
1 dl tej
Só ízlés szerint
10 dkg ementáli sajt
10 dkg füstölt sajt
20 dkg sonka
1 evőkanál olívaolaj
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és olívaolajjal picit meglocsoljuk, hogy ne tapadjon össze. A sonkát felkockázzuk. A spenótot is elkészítjük. Ha mirelitet használunk, akkor felolvasztjuk, ha frisset, akkor forrázás után aprítjuk. Ezután ízlés szerint sózzuk, beleaprítjuk a fokhagymát, és kevés vízzel felfőzzük. Közben a tejszínben elkeverjük a tejet, a tojásokat és a lisztet, majd az egészet egyenletesen kavargatva a fövő spenóthoz csurgatjuk. Főzzük pár percet, majd lehúzzuk a tűzről. Egy tűzálló edényt kikenjünk vajjal, majd a tészta felét egyenletesen beleterítjük. Erre szórjuk a sonka felét, majd rákanalazzuk a spenót felét, és ráreszeljük az ementáli sajtot. Ezután a maradék tészta következik, arra a sonka, a spenót és a másik fajta sajt a tetejére.
Sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg szépen megpirult a sajt a tetején.
Energia: 3190 kcal
Fehérje: 180,4 g
Zsír: 119 g
Szénhidrát: 313,6 g
Spenótos rizsköret
2 bögre főtt rizs
25 dkg spenót (fagyasztott)
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 db tojás
1/2 dl főzőtejszín
5 dkg reszelt sajt
A spenótot a vajon a fokhagymával megpároljuk, rátesszük a fűszereket, a tejszínt, egy picit még főzzük, majd a tüzet elzárjuk alatta és rátesszük a parmezánt. A tojást is ráütjük, és jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a rizst is. Az így kapott masszát egy szilikonos muffin formába nyomkodjuk, és a sütőben kb. 20 percig 190 C fokon sütjük.
Bármilyen húshoz köretként tálaljuk, de magában is finom.
Energia: 1339 kcal
Fehérje: 36,5 g
Zsír: 73 g
Szénhidrát: 127,5 g
Jó étvágyat!