Válaszolóink: Daka Zsolt és Boros Tamás
Fotó: Gyulai Hírlap
Daka Zsolt (Gyulahús Kft. ügyvezető):
– Engem a nagyapám vezetett be a horgászat rejtelmeibe legalább harminc évvel ezelőtt, még gyermekkoromban, és a tuti csalim receptjét is tőle tanultam. Az etetőanyagot úgy készítem, hogy hét deciliter vizet felforralok, hozzáteszek egy tasak vaníliás cukrot, és ebbe őrölt kukoricadarát teszek. A kukoricadarában van szemes kukorica, illetve búza is. Én erre esküszöm. Általában a Körösökre járok horgászni, de nem a halfogás az elsődleges szempont számomra, hanem az, hogy kikapcsolódjak, kimenjek a természetbe, és csend vegyen körül. Nyáron három-négy hetente tudok időt szakítani a horgászatra, ősszel pedig csukázni járok.
Boros Tamás (jogász):
– A tuti csali attól is függ, hogy milyen vízhelyen horgászol. A Poklás- csatornán leginkább a kukorica, a pufi és a pelletek kerülnek előtérbe, amiatt is, mert sok törpeharcsa van a vízben, és ha élő anyagot tenne a horogra az ember – csontit vagy gilisztát – akkor hamarabb megtalálná a csalit a törpeharcsa, mint a békés halak, a kárász, a keszeg, illetve a pontyok. Én három-négy éves korom óta horgászom. Leggyakrabban a kisökörjárási horgásztóra járok, ami a Poklás-csatornához hasonló halállománnyal rendelkezik. Ott kukoricát, pelletféléket szoktam inkább használni finomszerelékes horgászatban.