KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: gopalanorganics.com
A majoránna a mediterrán vidékeken őshonos fűszernövény. Az ókorban a boldogság szimbólumaként tartották számon. A majoránna népi neve: pecsenyevirág. Talán nem véletlen, hiszen levelével kiválóan fűszerezhetünk vadakat, halakat, szárnyasokat, de a levesek, főzelékek, belsőségek gyakran használt fűszere is egyben.
A népi gyógyászatban gyomor-, bél- és epebántalmak esetén hatásos görcsoldó, szélhajtó, de étvágygerjesztő, nyálkaoldó, köhögést csillapító hatása is jól ismert. A majoránna kivonata és illóolaja kenőcsként bedörzsölve reumás fájdalmak enyhítésére alkalmas.
Majorannás karaj
1 kg karaj
2 evőkanál mustár
majoránna
só
bors
babérlevél
2 evőkanál reszelt torma
diónyi vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl
A sertéskarajt sózzuk, majoránnával bedörzsöljük, majd mustárral bekenjük. Tűzálló tálban ujjnyi vizet felforrósítunk, belehelyezzük a fűszerezett karajt, melléteszünk 1 babérlevelet, és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha elkészült, deszkára téve felszeleteljük. A levében 2 evőkanál reszelt tormát és diónyi vajat elkeverünk, végül 1 evőkanál liszttel elkevert 1 dl tejföllel besűrítjük. A felszeletelt karajt a mártásba visszatéve alaposan átforraljuk, és burgonyapürével tálaljuk.
Energia: 2038 kcal
Fehérje: 215,4 g
Zsír: 116,2 g
Szénhidrát: 19,2 g
Majoránnás csirkecomb burgonyával
8 db csirkecomb
2 kg burgonya
1 db friss tojás
2 kanál liszt
500 g tejföl
1 kis kanál majoránna
1 kanál só
1 kevés őrölt bors
1 kevés zsír
1 kevés reszelt sajt
A burgonyát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk, és kizsírozott sütőtálba tesszük. A kettévágott combokat sózzuk, borsozzuk, majd a burgonyára helyezzük. A tejfölből, tojásból, lisztből és majoránnából közepes sűrűségű mártást készítünk, majd ráöntjük a combokra. Alufóliával befedjük, majd előmelegített sütőbe tesszük, és készre sütjük. Az utolsó percekben levesszük a fóliát, és megpirítjuk a tetejét. Tálaláskor, sajtot reszelhetünk a tetejére.
Energia: 5177 kcal
Fehérje: 418 g
Zsír: 183 g
Szénhidrát: 421 g
Jó étvágyat!