Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A majoránna

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. április 26. 12:00
A majoránna
Gyomor-, bél- és epebántalmak esetén hatásos görcsoldó, szélhajtó, ugyanakkor étvágygerjesztő, nyálkaoldó hatása is közismert
____Eredeti-majoranna_gopalanorganics.com.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: gopalanorganics.com

A majoránna a mediterrán vidékeken őshonos fűszernövény. Az ókorban a boldogság szimbólumaként tartották számon. A majoránna népi neve: pecsenyevirág. Talán nem véletlen, hiszen levelével kiválóan fűszerezhetünk vadakat, halakat, szárnyasokat, de a levesek, főzelékek, belsőségek gyakran használt fűszere is egyben.

A népi gyógyászatban gyomor-, bél- és epebántalmak esetén hatásos görcsoldó, szélhajtó, de étvágygerjesztő, nyálkaoldó, köhögést csillapító hatása is jól ismert. A majoránna kivonata és illóolaja kenőcsként bedörzsölve reumás fájdalmak enyhítésére alkalmas.


Majorannás karaj

1 kg karaj
2 evőkanál mustár
majoránna

bors
babérlevél
2 evőkanál reszelt torma
diónyi vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl

A sertéskarajt sózzuk, majoránnával bedörzsöljük, majd mustárral bekenjük. Tűzálló tálban ujjnyi vizet felforrósítunk, belehelyezzük a fűszerezett karajt, melléteszünk 1 babérlevelet, és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha elkészült, deszkára téve felszeleteljük. A levében 2 evőkanál reszelt tormát és diónyi vajat elkeverünk, végül 1 evőkanál liszttel elkevert 1 dl tejföllel besűrítjük. A felszeletelt karajt a mártásba visszatéve alaposan átforraljuk, és burgonyapürével tálaljuk.

Energia:       2038 kcal
Fehérje:      215,4 g
Zsír:         116,2 g
Szénhidrát:    19,2 g


Majoránnás csirkecomb burgonyával

8 db csirkecomb
2 kg burgonya
1 db friss tojás
2 kanál liszt
500 g tejföl
1 kis kanál majoránna
1 kanál só
1 kevés őrölt bors
1 kevés zsír
1 kevés reszelt sajt

A burgonyát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk, és kizsírozott sütőtálba tesszük. A kettévágott combokat sózzuk, borsozzuk, majd a burgonyára helyezzük. A tejfölből, tojásból, lisztből és majoránnából közepes sűrűségű mártást készítünk, majd ráöntjük a combokra. Alufóliával befedjük, majd előmelegített sütőbe tesszük, és készre sütjük. Az utolsó percekben levesszük a fóliát, és megpirítjuk a tetejét. Tálaláskor, sajtot reszelhetünk a tetejére.

Energia:        5177 kcal
Fehérje:         418 g
Zsír:            183 g
Szénhidrát:      421 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)