Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hentesjelöltek krémje szakvizsgával tért haza Gyuláról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. április 10. 21:00
A hentesjelöltek krémje szakvizsgával tért haza Gyuláról
Kihirdették az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny eredményeit
____Eredeti-_DSC3934.JPG

Kihirdették az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny eredményeit

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Kihirdették az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny eredményeit Gyulán, a Harruckern János Közoktatási Intézmény Wenckheim-termében. A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében megvalósult megmérettetésnek idén városunk adott otthont, sőt a 22 végzős versenyző közül egy hazai pályán mérte össze tudását az ország többi hentesjelöltjével. Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló versenyt magas szakmai színvonal jellemezte, így a versenyzők közül 19-nek a tanév végén már nem kell szakmunkásvizsgát tennie.

A zenével, verssel, néptánccal színesített záróünnepségen dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntőjében tiszteletét fejezte ki a szakma kiválóságai iránt, majd a magyar kultúra részének nevezte az ipari, azon belül a hentes szakmakultúrát, amely nélkül nem képzelhető el hazánk húsipara. A városvezető azokra az időkre emlékezett, amikor Gyulán még virágzott a hentesképzés, majd a közelmúltra, amikor a veszteséges gyulai húsipart sikerült megmenteni, és fellendíteni.

- Mi hittünk abban, hogy ennek az ágazatnak kell, hogy legyen jövője, hiszen olyan kiváló mérnökök, mesterek és szakemberek vannak a mai napig is ezen a pályán, akik garantálni tudják az ágazatnak a jövőjét, akár itt, helyben is. Nem tévedtünk, újra tudtuk indítani a termelést, és ez a cég, amely szponzora lehetett ennek a versenynek, 161 milliós nyereséget termelt. Igen, nyereségesen is lehet egy nagyüzemi céget működtetni, hogy ha azok a szakemberek, akikre rábízzuk ezeket az értékeket, legjobb tudásuk szerint és a tulajdonos által támogatva végzik a munkájukat. Én hiszek benne, hogy az ifjú tehetségek által választott szakmának van jövője – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

____Eredeti-_DSC3975.JPG

Kássa Tibor jó tanácsokkal megspékelt építő kritikával látta el a hentesjelölteket

Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke részletes szakmai értékelésében sorra vette a több napos megmérettetés főbb állomásait, és jó tanácsokkal megspékelt építő kritikával látta el a hentesjelölteket. A döntőn pontozták a munkavégzésre való felkészülést, amely az alapja a biztonságos munkavégzésnek és a létfontosságú higiéniának, a sertésvágást, bontást, csontozást, majd a húskészítménygyártást, amelyen belül aprították, keverték és bélbe töltötték a húst. Kássa Tibor kifejtette, a gyakorlati vizsga a hústermékek hőkezelésével majd csomagolásával zárult, amelyek lényege, hogy minél gazdaságosabban egy baktériummentes és ízléses késztermék kerüljön a vásárlók asztalára. A széleskörű próbatételsorban voltak még elméleti feladatok, költséghatékonyságra vonatkozó számítások, kereskedelmi ismeretekről szóló kérdések, árufelismerés, érzékszervi vizsga is, amelyen természetesen előkerült a legendás gyulai kolbász és gyulai májas is.

____Eredeti-_DSC3995.JPG

Kondákor Gergő bizonyult a legjobbnak

Az beszédek utáni eredményhirdetésen kiderült, a 22 diákból 19-en érték el azt a ponthatárt, amely fölött felmentést nyertek szakmunkásvizsgájuk minden modulja alól. A serlegeket, okleveleket és különdíjakat a szervező Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Harruckern János Közoktatási Intézmény vezetősége adta át az ifjú szakembereknek, valamint elméleti és gyakorlati felkészítő tanáraiknak. (A részletes eredményeket cikkünk végén találják – A Szerk.)

Az eredményhirdetés után Kovács Zsuzsanna, a versenynek otthont adó intézmény igazgatója köszöntötte a verseny résztvevőit. Beszédében hangsúlyozta, a verseny alatt a diákok megtudhatták, meddig jutottak el szakmájukban, de az útnak még nincs vége, tovább kell haladniuk, hogy a szakmát minél magasabb fokon tudják gyakorolni.
 

Az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny végeredménye:

  1. Kondákor Gergő (Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  2. Kovács Árpád (Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
  3. Horváth Donát István (Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  4. Novák Martin Balázs (Batthyányi Lajos Mg.-i és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  5. Kosik János (FM KASZK Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  6. Kurucz Tibor (Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  7. Takács Dániel (FM KASZK Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  8. Nyikita Levente (Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
  9. Kis János (Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
  10. Pintér Ádám (Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  11. Makaró Renátó (Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
  12. Hutóczki Ferenc (Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola)
  13. Kárándi Sándor (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  14. Zsákai László (Szolnoki Szolgáltatási Szakközép és Szakiskola Ruhaipari Tagintézménye)
  15. Eke Attila (Harruckern János Középiskola, Gyula)
  16. Kunkli Péter (Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola)
  17. Lázár Tamás (Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
  18. Simon Levente (Szent István Mg.-i és Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
  19. Brauner Péter (Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
  20. Kovács Ádám (Szent István Mg.-i és Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
  21. Faragó Imre (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
  22. Tóth Sándor (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)