A tojás táplálkozás-élettani értéke igen jelentős! A szénhidrát, C-vitamin és élelmirost kivételével minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges. A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A- vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek (bőr) fenntartásához is szükséges. Az E-vitamin pedig antioxidáns hatású.
A tojásban található, vízben oldódó vitaminok közül említést érdemel a B2, B12, a folsav és a pantoténsav. A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős. A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, sütve. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, vacsorának és ebédre tálalhatjuk feltétnek is. A következő ételeket egy gyorsan elkészülő vacsorának ajánlom.
Bevert tojás Bakonyi módra (4 adag)
A gombamártáshoz:
5 dkg füstölt szalonna
1 közepes vöröshagyma
2 kávéskanál fűszerpaprika
15 dkg csiperkegomba
0,5 zöldpaprika
0,5 paradicsom
só
3 dl víz
2 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál finomliszt
A tojáshoz:
4 db tojás
1 kávéskanál ecet
A rizshez:
10 dkg rizs
1 evőkanál napraforgó olaj
2 dl víz
A rizst a szokásos módon megpároljuk. Közben a szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Ezután a cikkekre vágott gombát, majd a kockákra vágott paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk. Sózzuk, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Miután megpuhultak, kevés vízzel felöntjük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és besűrítjük vele a gombamártást. Egy lábasban vizet forralunk, beleöntjük az ecetet. Mikor lobogva forr, egyenként beleengedjük a tojásokat. 1 perc után kanállal óvatosan fellazítjuk az aljáról, majd ismét másfél perc után szűrőkanállal kiszedjük a tojásokat. A lelógó részeket leszedjük. Tálaláskor tányérra szedünk egy adag rizst, ráültetünk egy tojást, a gombamártással körítjük.
Energia: 1485 kcal
Fehérje. 53,4 g
Zsír: 83,2 g
Szénhidrát: 116,7 g
Kapros tojásragu (4 adag)
8 db főtt tojás
3 dkg vaj
3 dkg finomliszt
3.5 dl szárnyas alaplé
1 db tojássárgája
1.5 dl habtejszín
1 evőkanál petrezselyem zöld
1 evőkanál kapor
1 evőkanál snidling
1 evőkanál kapribogyó
1 evőkanál citromlé
só
fehérbors
A vajat felolvasztjuk, és a lisztet megfuttatjuk rajta. Felöntjük az alaplével. Folyamatosan kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, és a mártáshoz adjuk. A zöldfűszerekkel, sóval, borssal és karpibogyóval ízesítjük. Citromlével pikánssá tesszük. A meghámozott tojásokat félbevágjuk, a mártáshoz adjuk, és felmelegítjük benne.
Energia: 1414 kcal
Fehérje. 53 g
Zsír: 117 g
Szénhidrát: 27,3 g
Jó étvágyat!