Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tojás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. február 01. 10:00
A tojás
A szénhidrát, C-vitamin és élelmirost kivételével minden tápanyagot tartalmaz
Képünk illusztráció. Forrás: phoenix.sheridanc.on.ca

A tojás táplálkozás-élettani értéke igen jelentős! A szénhidrát, C-vitamin és élelmirost kivételével minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges. A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A- vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek (bőr) fenntartásához is szükséges. Az E-vitamin pedig antioxidáns hatású.

A tojásban található, vízben oldódó vitaminok közül említést érdemel a B2, B12, a folsav és a pantoténsav. A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős. A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, sütve. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, vacsorának és ebédre tálalhatjuk feltétnek is. A következő ételeket egy gyorsan elkészülő vacsorának ajánlom.

 

Bevert tojás Bakonyi módra (4 adag)

A gombamártáshoz:
5 dkg füstölt szalonna
1 közepes vöröshagyma
2 kávéskanál fűszerpaprika
15 dkg csiperkegomba
0,5 zöldpaprika
0,5 paradicsom

3 dl víz
2 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál finomliszt

A tojáshoz:
4 db tojás
1 kávéskanál ecet
A rizshez:
10 dkg rizs
1 evőkanál napraforgó olaj
2 dl víz

A rizst a szokásos módon megpároljuk. Közben a szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Ezután a cikkekre vágott gombát, majd a kockákra vágott paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk. Sózzuk, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Miután megpuhultak, kevés vízzel felöntjük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és besűrítjük vele a gombamártást. Egy lábasban vizet forralunk, beleöntjük az ecetet. Mikor lobogva forr, egyenként beleengedjük a tojásokat. 1 perc után kanállal óvatosan fellazítjuk az aljáról, majd ismét másfél perc után szűrőkanállal kiszedjük a tojásokat. A lelógó részeket leszedjük. Tálaláskor tányérra szedünk egy adag rizst, ráültetünk egy tojást, a gombamártással körítjük.

Energia:          1485 kcal
Fehérje.          53,4 g
Zsír:             83,2 g
Szénhidrát:      116,7 g

 

Kapros tojásragu (4 adag)

8 db főtt tojás
3 dkg vaj
3 dkg finomliszt
3.5 dl szárnyas alaplé
1 db tojássárgája
1.5 dl habtejszín
1 evőkanál petrezselyem zöld
1 evőkanál  kapor
1 evőkanál  snidling
1 evőkanál  kapribogyó
1 evőkanál  citromlé

fehérbors

A vajat felolvasztjuk, és a lisztet megfuttatjuk rajta. Felöntjük az alaplével. Folyamatosan kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, és a mártáshoz adjuk. A zöldfűszerekkel, sóval, borssal és karpibogyóval ízesítjük. Citromlével pikánssá tesszük. A meghámozott tojásokat félbevágjuk, a mártáshoz adjuk, és felmelegítjük benne.

Energia:          1414 kcal
Fehérje.            53 g
Zsír:              117 g
Szénhidrát:       27,3 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)