Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A banán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. január 25. 15:00
A banán
Növeli a szervezetben a szerotoninszintet, ami boldogsághormonokat termel
Képünk illusztráció. Forrás: merkurblog.ro

A banán a trópusokon elterjedt lágy szárú, fatermetű növény. A negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, a búza és a kukorica után. A legtöbb Ázsiában, Dél-Amerikában, ill. Közép-Amerikában terem. A banán vitaminokban, nyomelemekben és szénhidrátban gazdag, tápláló gyümölcs. Fogyaszthatjuk nyersen, de húsételek, sütemények ízesítője is lehet.

Sok kálium, magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-, C-, E-, B-vitamin, folsav található, illetve olyan enzim, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. Gazdag pektin (rostanyag) forrás, ezért kiválóan kezelhető vele a székrekedés, a vastagbélgyulladás, és a hasmenés is. A banán növeli a szervezetben a szerotoninszintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.

A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra. A banánban lévő triptofán nevű aminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást. Ásványi anyag összetételének köszönhetően ajánlom sportolóknak, izomgörcsök megelőzésére, de segít a nőknek a menstruációs-szindróma enyhítésében.

 

Banános palacsinta (4 adag)

A palacsintákhoz:

1,5 dl tej
2 db tojás
1 db tojásfehérje
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál méz
1 evőkanál porcukor
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2 db közepes banán
5 dkg étcsokoládé
A csoki öntethez:
12 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 dl tej
0,5 evőkanál kukoricakeményítő

A palacsintához a csokoládét felkockázzuk, a banánokat villával összetörjük. A csoki és az egy tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót simára keverjük és betesszük a hűtőbe 1 órára. Ezalatt elkészítjük a csokoládé öntetet. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejet és a tejszínt egy lábasban felmelegítjük. A keményítőt pár kanál langyos tejjel csomómentesre keverjük majd a többi tejet is hozzáadjuk. Ezzel simára keverjük az olvasztott csokoládét. Folyamatos kevergetés mellett tovább melegítjük, míg teljesen sima, sűrű csokit kapunk.  Sütés előtt az egy tojásfehérjét lágy habbá verjük és beleforgatjuk a palacsintatésztába. Felforrósított serpenyő közepére egy merőkanálnyi tésztát kanalazunk, megszórjuk csoki darabkákkal, enyhén belenyomkodjuk őket, és szép világosbarnára sütjük a palacsinta mindkét oldalát.

Energia:          3196 kcal
Fehérje:          63,4 g
Zsír:            140,5 g
Szénhidrát:        369 g

 

Banánmártás

2 db érett banán
2 db alma
4 evőkanál majonéz
1 teáskanál porcukor
citromlé

A banánokat pépesítjük, az almát lereszeljük, és elkeverjük a majonézzel. Adjunk hozzá kevés citromlevet, egy teáskanál porcukrot és egy csipetnyi sót. Sültekhez tálaljuk.

Energia:          1065 kcal
Fehérje:           3,8 g
Zsír:               64 g
Szénhidrát:      100,4 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)