Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emberemlékezet óta nem volt hitelmentes büdzséje Gyula Város Önkormányzatának

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2013. február 14. 19:24
Emberemlékezet óta nem volt hitelmentes büdzséje Gyula Város Önkormányzatának
Galbács Mihály: Ez a költségvetés többismeretlenes egyenletként fogható fel
Galbács Mihály (Fidesz), Gyula város gazdasági alpolgármestere tegnap azt nyilatkozta a Gyulai Hírlapnak, hogy gyors menet lesz a költségvetés tárgyalása. A ma délután 2 órakor kezdődő testületi ülés után joggal gondolhatnánk, hogy a pénzügyi képességeken túl a jövőbelátás képességével is bír az alpolgármester, akinek igaza lett, valóban gyors menet volt Gyulán a büdzsétárgyalás. Elmaradt a korábban ilyenkor megszokott parázs vita, illetve a költségvetési tételek ide-oda dobálgatása és átpakolgatása egyéni képviselői indítványokkal. Mondhatnánk, hogy túl vagyunk egy szimpla, akár unalmasnak is érezhető – csak nevében rendkívüli – testületi ülésen, hiszen semmi rendkívüli nem történt azon túl, ami ne lett volna előre leírva az előterjesztésben. Persze ez így önmagában nagyon lecsupaszított, hamis megközelítése lenne a ma délutáni városházi eseményeknek.
Vitamentesen és egyhangúlag megszavazták Gyula város 2013. évi büdzséjét a képviselők. Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J.

Elmondhatjuk, hogy több tekintetben is rendhagyó Gyula Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetési rendelete. Rendhagyó azért, mert feladatfinanszírozásra épül, mert jól láthatóan elkülönül benne a kötelező és a nem kötelező feladatok rendszere.

A tudósító emlékezete szerint a képviselő-testületben Baranyó Géza (a Fidesz egykori gazdasági alpolgármestere) ejtette ki a száján úgy 1999 táján a feladatfinanszírozás bűvös szavát, amit akkor nem sokan értettek. Ma ez is a helyére került a gyulai városházán. Tegyük hozzá, némi állami segítséggel, hiszen a kormány a jelentős önkormányzati adósságátvállalásért cserébe a feladatfinanszírozás elvére épülő költségvetéseket követel meg az önkormányzatoktól. S rendhagyó azért is a 2013-as városi büdzsé, mert nem tartalmaz működési hitelt. Dr. Görgényi Ernő (Fidesz) polgármestert idézve, tényleg elmondhatjuk, hogy emberemlékezet óta nem alkotott ilyen költségvetést Gyula városa. S ezúttal ne higgyünk Galbács Mihálynak (Fidesz), aki többismeretlenes egyenletnek nevezte az irányításával készült költségvetési tervet.

A költségvetési napirend felvezetésében dr. Görgényi Ernő (Fidesz) először könyvvizsgálói véleményt ismertetett. A képviselők elé került költségvetési rendelettervezet törvényes és tartalmában szabályos. A könyvvizsgáló jelentésében azt írta, hogy a működési kiadásokat takarékos gazdálkodás mellett tervezték meg, a feladatfinanszírozás rendszerében érkező állami támogatás mellett saját bevétellel is számol az önkormányzat. Ugyanakkor a gazdasági év felénél a költségvetés teljes felülvizsgálatára tett javaslatot a könyvvizsgáló. Utalva ezzel arra a 395 millió 575 ezer forintra, amit kiegészítő állami támogatásként vettek figyelembe a tervezéskor. A könyvvizsgáló szerint ennek az összegnek nem csak a mértéke, hanem folyósítása is bizonytalan. A féléves gazdasági értékelés és beszámoló ismeretében, ha indokolt, újabb takarékossági intézkedések meghozatalát javasolja az önkormányzatnak, illetve az önként vállalt feladatok további felülvizsgálatát.

– Nullás költségvetést kellett alkotni – hangsúlyozta a polgármester. – Emberemlékezet óta nem alkotott ilyen költségvetést Gyula városa. Ez a tervezet nem tartalmaz működési hiányt, nem tartalmaz működési hitelt. Nem költekezünk a jövő terhére. Az elmúlt évek finanszírozási és pénzügyi problémái az eladósodottságból eredtek. A kormány jóvoltából adósságunk 60%-tól is megszabadulunk idén. Teljesen új pénzügyi szemléletet, új tervezési és vagyongazdálkodást kíván meg tőlünk az állam. Nagyon szigorúan kell gazdálkodnunk, semmilyen körülmények között nem tehetjük meg, hogy bevételeinket meghaladó kiadásokat tervezzünk és engedélyezzünk. Korábban nagyon sokszor hitel terhére költekezett az önkormányzat. Ilyet idéntől nem tehetünk meg, ezt a törvény nem teszi lehetővé az önkormányzatoknak. A jövőre nézve mindez azonban bíztató, hiszen felelősségteljes döntéseket igényel tőlünk ez az új pénzügyi szemlélet. Azért is újszerű ez a költségvetés, mert több tekintetben megváltozott a gazdálkodásunk struktúrája. Az oktatás átalakítása, az állami feladatok és támogatási rendszer megváltozása következtében másfajta forrásaink és feladataink vannak, mint korábban – mondta el dr. Görgényi Ernő (Fidesz).

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) gratulált a költségvetés készítőinek, elismerve, hogy nem lehetett könnyű feladat „hitelmentes” büdzsét összeállítani. Véleménye szerint sok a bizonytalansági tényező a költségvetési rendeletben.  A képviselő elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az önkormányzati feladatok átszervezése miatt elmaradó állami támogatások összege milyen arányban van a hitelátvállalással.  

Galbács Mihály (Fidesz) alpolgármester hosszas pénzügyi okfejtéssel, mondandóját vaskos számokkal, például 900 millió és 90 millió és 250 millió, megtűzdelve válaszolt a képviselő kérdésére. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy mindenki értette az elhangzottakat, talán ezt a képviselő is így gondolta, mert a pénzügyi tudományát megcsillogtató monológ végén összegezte az elhangzottakat: az elkerült feladatok és a csökkentett normatíva nagyjából egyensúlyban van, ami különbségként jelentkezett, azt a költségvetés kiadási oldalán figyelembe vettük.

– Ez a költségvetés többismeretlenes egyenletként fogható fel. Bízunk benne, hogy a pénzügyi folyamatok kedvezően alakulnak, s félévkor letisztulnak a ma még nyitott kérdések – tette még hozzá a gazdasági alpolgármester, aki azzal folytatta, hogy az önkormányzati gazdasági társaságok tevékenységét is felül kell vizsgálni, hogy az adott feladatok szükségesek-e vagy sem a jelenlegi formában… – folytatta volna még tovább is Galbács Mihály, de hozzászólási időkeret-túllépés miatt a szót a polgármester elvette tőle. Leel-Őssy Gábor (Demokratikus Koalíció) képviselő ugyan bekiabálta, hogy ő még szívesen elhallgatta volna a gazdasági okfejtést. Erre azonban nem került sor, s azt sem tudtuk meg, hogy véleményével vajon a többiek is egyetértettek-e.

A képviselők 13 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el Gyula város költségvetési rendeletét, melynek kiadási főösszege 8 milliárd 283 millió 836 ezer forint, bevételi főösszeg 8 milliárd 255 millió 876 ezer forint.

 

Galbács Mihály gazdasági alpolgármesternek igaza lett, valóban gyors menet volt a költségvetési szavazás. Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)