Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szögre akasztják

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterPUBLICISZTIKA • 2016. november 20. 18:00
Szögre akasztják
Búcsú Királytól
____Eredeti-toth_peter.jpg

Tóth Péter

Fotó: Gyulai Hírlap 

Hajnal Tamás, Vanczák Vilmos, Juhász Roland és Király Gábor. Tőlük búcsúzik a magyar labdarúgó-válogatott november 15-én, egy Svédország elleni barátságos mérkőzéssel, utóbbi két játékos pályára is fog lépni. Habár egyikük sem a magyar foci aranykorában kezdte és fejezi be a pályafutását, de mindegyikük nevéhez szép karrier fűződik.

A visszavonuló négyes legnagyobb ikonja egyértelműen Király Gábor, aki a válogatott rekordere, a maga 107, címeres mezben lejátszott mérkőzésével. Az ötszörös magyar aranylabdás játékos a Szombathelyi Haladásban kezdte a pályafutását még 1993-ban. Összesen négy évet kellett várnia az első külföldi ajánlatra, amely a német Hertha BSC együttesétől érkezett. A gárdával egy bronzérmet is szerzett a Bundesligában, így szerepelhetett velük a Bajnokok Ligájában is. A ma már negyvenéves hálóőr védett Angliában is több csapatban, később visszatért a német ligába, 2015 óta viszont újra a Haladásban játszik.

A válogatott mezét először 1998-ban húzta fel, ezt 106 alkalom követte, ezzel csúcstartó. A norvégok elleni pótselejtező mérkőzésekenérte be az Aranycsapat legendáját, Bozsik Józsefet, az Európa-bajnokságon pedig lehagyta őt. Mindezt úgy sikerült elérnie, hogy 2006 és 2009 között nem szerepelt a magyar csapatban. Nem ez az egyetlen rekordja: a csapat első Eb-meccsén, az osztrákok ellen 40 évesen és 74 naposan állt a kapuban, ezzel pedig a legidősebb játékos lett a torna történelmében.

107 mérkőzés és az elnyűhetetlen, szürke mackóalsó búcsúzik a svédek ellen, és csak remélni tudjuk, hogy lesz olyan játékos, aki továbbviszi a „Király” örökségét.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)