Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Burjánzó növények, útszéli roncstelep és a helyi felsőoktatás is szerepet kapott az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. október 27. 15:45
Burjánzó növények, útszéli roncstelep és a helyi felsőoktatás is szerepet kapott az interpellációs órában
A gyulai képviselő-testület október 27-i ülésén az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról is megemlékeztek
Ahogy mindig, úgy október 27-én is az interpellációs kérdésekkel kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése a városháza dísztermében. Mittag Mónika a Béke sugárút egy forgalmas részének rendezéséről érdeklődött, Balogh Lajos a közlekedés akadályozó növények miatt szólalt fel, Torma Béla pedig két kérdésben is választ várt. Csengeri Lajos szeretné, ha a város segítene a babavárókon, Kiss Tamásné roncsautókról kérdezett, Bod Tamás pedig a helyi felsőoktatást szeretné megmenteni.
____Eredeti-GYHRCSD_022.JPG

A gyulai képviselő-testület október 27-i ülése 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az interpellációs kérdések előtt dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere szólalt fel. Az 1956-os események 60. évfordulójára emlékezve egy bronz emlékplakettet és emléklapot, valamint egy emlékérmet adott a megjelent hősöknek bátorságukért és cselekedeteikért. A kitüntettetek Bólya Ferenc, Hódi Rezsőné Szénási Ilona, M. Szabó András, Szántó Mihály, Szántó Sándor, Sinkó László és Papp László voltak.

 M. Szabó András is kitüntetést vehetett át

A megemlékezés után az első kérdést Mittag Mónika (Fidesz) tette fel. Arról érdeklődött, hogy a Béke sugárút, az Árpád utca és az Esze Tamás utca találkozásánál mit lehetne tenni annak érdekében, hogy csökkentsék a forgalom torlódását, amely a reggeli és délutáni órákban a legrosszabb. Hosszú sorokban állnak az autók, és rengeteg időbe telik a továbbhaladás.

Balogh Lajos 

Dr. Görgényi Ernő (Fidesz) válaszából kiderül, hogy már 2010-ben is felmerült a kérdés, de azóta sem született döntés, hogy egy körforgalom, esetleg lámpák kihelyezése lenne a legjobb megoldás. Azt javasolta, hogy vizsgálják ki az ügyet, és jelöljenek ki egy forrást, hogy megtárgyalhassák a kérdést. Addig is kérte a rendőrséget, hogy segítsenek forgalomirányítással a kritikus időszakokban.

Balogh Lajos (Fidesz) egy az egész várost érintő problémát vetett fel: számos utcában a házak elé beültetett növények, bokrok vagy fák miatt nehézkes a haladás a járdán, esős időben pedig szinte lehetetlen. Példaként a Galamb utcát hozta fel, ahonnan már konkrét megkeresést is kapott az ügyben. A polgármester azt mondta, hogy a közterület-felügyelet felszólítja azokat, akiknél szabálytalanságot tapasztalnak, hiszen jogszabály kötelezi őket a járdák rendben tartására.

Torma Béla 

A víztisztító berendezések elszállítására és a telefonfülkék elbontására irányult Torma Béla (Fidesz) felvetése: előbbieket kihelyezték, de nem volt rájuk szükség, az elszállításuk azonban várat magára. A telefonfülkék leszerelését az Invitel kezdeményezte, sok helyről el is vitték a készülékeket, de a fülkék a helyükön maradtak.

Daróczi László, a Gyula Közüzemi Nkft. igazgatója válaszolt az első kérdésre, miszerint ez a Belügyminisztérium hatásköre. Az engedélyeket megkapták már, és folyamatban van a konténerek elszállítása. Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője vette fel a kapcsolatot az Invitellel, ahonnan azt a választ kapta, hogy 2017 márciusára ígérte az fülkék eltávolítását végző alvállalkozó, hogy végeznek a városban a munkával.

Csengeri Lajos

A következő felvetés Csengeri Lajostól (Jobbik) érkezett. Elmondása szerint a kisbabát váró családokat számos kiadás terheli, és szeretné, ha a város valahogyan segítene ezen. Példáként azt hozta fel, hogy a békéscsabai önkormányzat egy egyszeri életkezdési támogatással segíti a gyermeket várókat, valamint számos helyi önkormányzat az oltások költségében is igyekszik támogatást nyújtani. Azt szeretné, ha Gyulán is létrejönne egy hasonló kezdeményezés.

Dr. Görgényi Ernő szerint érdemes megfontolni a kérdést, kezdeményezett egy előterjesztést az ügyről, hogy az anyagi vonatkozás fényében is megtárgyalhassák azt.

Kiss Tamásné

Kiss Tamásné (Fidesz) egy városrendezési ügy miatt szólalt fel. Egyszer már felvetette, hogy tenni kéne valamit a Temesvári úton lévő, AGIP-kúthoz közeli teleppel, ahol számos roncsautó található, illetve ugyanazon az útszakaszon a nonstophoz közel van egy szemétlerakóként funkcionáló hely.

Becsyné dr. Szabó Márta címzetes főjegyző válaszából kiderült, tényleg rossz állapotok uralkodnak a telepen, a tulajdonos, miután felszólították, hogy rendezze a területet, ígéretet tett rá, hogy kerítést épít. Amennyiben ez nem történik meg, akkor el kell tüntetnie a roncsokat, különben a város fog intézkédeni.

Bod Tamás 

Utolsóként Bod Tamás (Együtt, MSZP) tett fel kérdést, amely a helyi felsőoktatás helyzetéről szólt. Mint mondta, 2010 óta megtorpant a gyulai Szent István Egyetem működése, az oktatók és diákok száma is a régebbi kétharmadára csökkent. Ebben szerepet játszik a ponthatárok és a finanszírozások megváltozása is. Javasolta, hogy ne hagyják, hogy teljesen tönkremenjen az iskola, kérjék ki szakemberek véleményét, tűzzék napirendre az ügyet, és kérjenek beszámolót az iskola vezetésétől.

Dr. Görgényi Ernő továbbította a kérdést az egyetem rektorához, aki szerint voltak infrastrukturális beruházások az utóbbi időben, illetve a hallgatók számának csökkenése miatt nemcsak a gyulai, hanem valamennyi karon csökkent a dolgozók száma is. Semmilyen szakot nem kívánnak megszüntetni vagy áthelyezni máshová. Egyeztetések folynak a Gál Ferenc Főiskolával, hogy vegye át az intézmény működtetését. A polgármester szerint várjanak az év végéig, hogy kideülrjön, mi lesz a tárgyalások vége, ha nem születik döntés, akkor pedig tegyenek lépéseket a megoldás felé.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)