Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulára érkeztek az Aradi Ereklyemúzeum relikviái

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2016. szeptember 23. 17:30
Gyulára érkeztek az Aradi Ereklyemúzeum relikviái
A különleges tárgyak a szabadságharc hőseihez kapcsolódnak
____Eredeti-IMG_3584.jpg

Elsőként Damjanich János egykori kardja került ki a csomagolásból

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Egészen egyedülálló időszaki kiállítás nyílik október 7-én az Almásy-kastély Látogatóközpontban „Letétetett – bevégeztetett” címmel. A tárlat az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcnak állít emléket.

A több mint hatvan darabból álló anyagot az Aradi Ereklyemúzeum bocsátotta a kastély rendelkezésére, és olyan személyes tárgyakból áll, amelyek egykor a forradalom hőseinek, mártírjainak tulajdonát képezték. A relikviák szeptember 23-án a sajtó nyilvánossága előtt csomagolták ki.

Cseresznyés János, a kiállítás kurátora elmondta, hogy az egyik érdekessége a tárlatnak, hogy a tizenhárom Aradon kivégzett mártír közül tíz járt Gyula városában, így a személyes tárgyak 167 év után kerülnek vissza a fürdővárosba, éppen abba az épületbe, ahol a fegyverek „letétettek”.

Elsőként Damjanich János egykori kardja került ki a csomagolásból. Egy rendkívül díszes markolatú, nehéz fegyverről van szó, fekete bőrhüvellyel és csontmarkolattal, amelynek a vége oroszlánfejet mintáz. Nem ez az egyetlen tárgy, amely Damjanichhoz kapcsolódik, hiszen az érdeklődők megtekinthetik a pisztolykészletét, de annak a szekérnek egy darabját is, amellyel a bitófához vitték kivégzése előtt, illetve azt a mankót, amellyel – törött lába miatt – a vesztőhelyhez bicegett.

Cseresznyés János és Fábián Tamás kommunikációs vezető elmondták, hogy tárlat október 7-től egészen március 19-ig lesz látogatható. További különlegesség, hogy a most kiállított tárgyak néhány darabja már járt Magyarországon, de ekkora mennyiségben ez mindössze a harmadik alkalom lesz.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)