Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Főhősök mások életében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. Gy. HÍREK • 2016. augusztus 30. 10:15
Főhősök mások életében
Retró véradásra várták a gyulaiakat a hétvégén
Az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt alábbi jelmondattal hirdették meg: „Mások életében te vagy a főhős. Adj vért!” Valóban, az igazi hős ott van benned és bennem, csak el kell menni a megfelelő helyre és három adag leadott vérrel három ember életét jobbá tenni, végső esetben éppen megmenteni, és boldogan élni a tudattal, hogy segítettünk embertársainkon.
____Eredeti-GYHRCSD_013.JPG

Véradás a Centrum Patikában 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A hétvégi véradás helyszínéül immár második alkalommal a Centrum Patika szolgált, ahol Retró véradást szerveztek, jelenthetem, meglehetősen nagy érdeklődés mellett, amely így sikeresnek volt mondható. A vérvételt a Retró Tejivó támogatta egy hagyományosan kalóriadús, magyar ebéddel, de aki betért egy kis vérfrissítésre, azt wellnessbelépőkkel és utalványokkal is meglepték.

A kezdeményezés hátterében az a sajnálatos tény állt, hogy ilyenkor – a nyári szezonban – kevesebb véradó embert tudnak elérni, de nagyon örülnek minden egyes önkéntesnek – jelezte Dénesné Kereső Irén, a Magyar Vöröskereszt Gyulai Területi Szervezetének vezetője. A megyében ugyan nem annyira rossz a helyzet, köszönhetően annak, hogy rendelkezünk megyei kórházzal, de országosan évek óta drámai vérhiány van, különösen az olyan ritkább vércsoportokból, amilyen a 0 Rh-.

Vért minden 18 és 65 év közötti, 50 kg feletti, egészséges ember, évente legfeljebb négyszer, 56 napos időközökkel, 1959 óta térítésmentesen adhat. Az adatfelvételhez szükséges elvinni a lakcímkártyát, a személyi igazolványt és a TAJ-számot. A tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek. A hagyományos véradás procedúráját is érdemes megismerni, hogy felkészülhessünk és tudatosan döntsünk a segítség mellett. Elsőként legyen szándék, aztán a helyszínre érkezést követően egy rutinvizsgálatra kerül sor, amely egy kérdőív kitöltéséből és egy ujjbegyszúrásból áll, ahol ellenőrzik, adhat-e vért a delikvens. A donornak célszerű a véradás előtt legalább 0,5 liter folyadékot meginnia és egy kis vércukorszint-stabilizálást végrehajtania.

A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a hepatitisz-B, a hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is. Egy efféle tűszúrás kevés áldozat, főleg ha szakavatott és előzékeny ápolók végzik a fontos munkát. A jelenlévő véradók nevében ezért a „hálás” feladatért külön köszönet nekik.

Persze nem árt azt sem előre tudni, hogy kik nem adhatnak: akut betegségekben szenvedők (például torokgyulladás), a vérbe kerülő gyógyszert szedők (különösen a bétablokkolók,  például zöldhályog), vérrel terjedő fertőző betegségben szenvedők, drog és alkohol befolyása alatt állók, a vérzékenyek pedig csak szigorúan ellenőrzött körülmények mellett.

Az érdemi rész maga a véradás, amelynek ideje alatt kényelmesen elhelyezkedünk a vérvételi ágyon. A váradás steril vérvételi zsákba történik, amely folyamat mindössze öt percet vesz igénybe. Utána még öt perc pihenő következik. A leírtakat vegyük véresen komolyan!

Információ az aktuális helyszínekről és időpontokról: http://www.veradas.hu/adj-vert/veradasok.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)