Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hernyók dézsmálják a kastélykert bukszusait

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • P. S. • MAGAZIN • 2016. augusztus 26. 12:30
Hernyók dézsmálják a kastélykert bukszusait
A növényeket a selyemfényű puszpángmoly támadta meg
Az Almásy-kastély parkjában sétáló látogatók számára is szembetűnő az egyébként gondozott, virágos parkban lévő bukszusok lehangoló állapota. Ha közelebbről vizsgáljuk a növényeket, olyan képet mutatnak, mintha kiszáradtak volna. Sokan gondolhatták ezt, azonban erről szó sincs. A parkban beépített öntözőrendszer van, és ezenkívül is locsolják, gondozzák a növényeket, mint ahogyan az a kastély körül látható is.
____Eredeti-kartevo_almasy_kastely_107.jpg

A letarolt bukszusok az Almásy-kastély kertjében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Szászné Várkonyi Adriennt, a városi főkertészt kérdeztük arról, hogy mi történhetett a bukszusokkal. A szakembertől megtudtuk, a rendszeres és célzott védekezés ellenére a parkban is megjelent a selyemfényű puszpángmoly, ami egy rendkívül agresszív, invazív kártevő.

– Évente többször rajzik, hernyója falánk állat, és a kedvence ez a köztéri növény, amelyet szinte teljesen képes elpusztítani, letarolni egy szezon alatt. Temetőinkben és utcáinkon is láthatók olyan több éve – vagy akár évtizede – nevelt puszpángsövények, ismertebb nevükön bukszusbokrok, amelyek teljesen kipusztultak.

Szászné Várkonyi Adrienn elmondta, mindent megtettek, hogy megóvják a növényeket, azonban szinte biztos, hogy jövőre új növényfajt kell telepíteni helyettük a kastély kertjébe.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)