Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hatdanos város lett Gyula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gy. F. • SPORT • 2016. augusztus 22. 15:00
Hatdanos város lett Gyula
Masuda Manabu japán nagymester tartott edzést a fürdővárosban
A Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesülete (MKDE) idén is megtisztelte városunkat azzal, hogy a közelmúltban Gyula adott otthont egy rendhagyó nyári aikidotábornak. A tábort a Magyarországot többször megjárt, hatdanos japán nagymester vezette. Masuda Manabu, aki a Kobayashi Dojok európai instruktora, danvizsgára is érkezett, kiváló és hasznos technikákat mutatott a tábor résztvevőinek. Az edzések utolsó napján többen sikeres danvizsgát is tettek. Első dan fokozatra Antal Sándor vizsgázott, Uhrin Béla, a gyulai Aki Shiro Dojo vezetője, a tábor főszervezője pedig megszerezte a 3 dant.
____Eredeti-GYHRCSD_034.JPG

Masuda Manabu hasznos technikákat mutatott a tábor résztvevőinek

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az eseményen több mint 250-en vettek részt több országból, a munka a dojóvá átalakított Erkel Ferenc gimnázium tornatermében folyt rizsmatracokon, pusztakezes és bottechnikákat is magába foglalva, összesen 7x1,5 órás gyakorlással, amelyet vasárnap vizsga követett. Jó alkalom volt ez arra, hogy az ország vezető harcművészei találkozzanak, barátkozzanak, eszmét, technikai tudást cseréljenek.

A megnyitón jelen voltak sensei Magyar László ötdanos mester, a Magyarországi Kobayasi Dojok Egyesületének elnökét és sensei Szabó Balázs hatdanos mester, az egyesület tiszteletbeli elnöke, aki alapítója volt a magyar Aikikai Kobayashi-iskolának, és tolmácsként is segített az edzések során. Megjelent shihan Gregor László, aki a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke (6 dan Goshinkai Karate-Do és Nihon Karate, 5 dan Nihon Karate-Do, Kick-box és Keisatsuno Nihon Taiho Jutsu, 4 dan Ju-jitsu Goshin-ryu), és gyakorlott pedagógusként szólt bölcsen a jelen lévő budokákhoz.

A gyulai harcművészeket sensei Torma Béla képviselte, aki Gyula Város Önkormányzatának sport- és ifjúsági ügyekért felelős tanácsnoka, nem mellesleg négydanos Shotokan karate mester. Tiszteletét tette Fodor György, a MAPON Gyulai Magyar–Japán Kulturális Egyesület elnöke is, aki a szervezőket dicsérve hangsúlyozta: megalakulásuk óta szoros baráti kapcsolatot ápolnak, és erkölcsi támogatásunk a jövőben is magától értetődő.

Mindahányuk köszöntő szavaiból kiderült, hogy Gyula városa nem szűkölködik a sportolási lehetőségek különféle ágaiban. Több ország vezetője példa a harcművészetek gyakorlására. Élen jár ebben városunk polgármestere, Görgényi Ernő, hiszen maga is a Gyulai Karate Egyesület alapító tagja, egydanos karatéka.

Ennek a kavalkádnak az aikido gyakorlási lehetősége olyan szegmense, amely már túlmutat a mindennapos testmozgás okozta felüdülésen. Az aikido nem sport, az aikido harcművészet, szellemiség, életforma. Az igazi harcos mindig három fegyverrel rendelkezik: a békesség ragyogó kardjával; a bátorság, bölcsesség és barátság tükrével; valamint a felvilágosodás értékes drágakövével. Ebben a táborban mindhárom megtalálásához adott volt a feltétel. Minden táborozó részesévé vált annak a dinamikus gömbnek, amit a nagymester, Ueshiba Morihei megálmodott. Tőle tanulhatták meg: „Maga az élet örökös próba. A gyakorlás során próbára kell tenned és csiszolnod kell önmagad, azért, hogy szembenézz az élet hatalmas kihívásaival. Lépj túl az élet és halál birodalmán, és akkor képes leszel nyugodtan és biztosan elboldogulni bármilyen válsággal, amivel szembetalálkozol.” Aki ellátogatott a táborba, az óriási lépést tett önmaga felé. 

 

____Eredeti-GYHRCSD_059.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)