Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nagyszabású gálával zárult a XXII. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. augusztus 23. 23:00
Nagyszabású gálával zárult a XXII. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja
Magyar és a külföldi táncosok is felléptek a rendezvény zárónapján
Zenés-táncos gálaműsorral zárult a XXII. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja augusztus 21-én. A háromnapos rendezvényt lezáró műsorban felléptek a magyar és a külföldi táncosok is, akiket Patyi Zoltán és a fesztiválzenekar kísért. A gála végén egy igazán különleges vendéget köszönthetett a közönség.
____Eredeti-GYHRCSD_120.JPG

A tószínpadon Patyi Zoltán köszöntötte az est kiemelt vendégeit

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az előadást a „Fordulj, kispej lovam” Táncegyüttes kezdte, amelynek tagjai az ország különböző pontjairól származnak és nincs állandó műsoruk. Ezúttal Huszárgyerek szereti a táncot címmel adtak elő paraszttáncot és verbunkot.

A második fellépő a Rába Táncegyüttes volt, amely már 1950 óta létezik ezen a néven, és tagjai 1967 óta táncolnak. Ekkor már bővült a repertoárjuk, és egyre jobban elmélyültek a tánchoz kötődő népi hagyományokban, kultúrában is. Számos díjjal büszkélkedhetnek, feladatuknak érzik a néptánc képviseletét, elsajátítását és ápolását. Ezúttal eleki zsokkot adtak elő.

 

____Eredeti-GYHRCSD_034.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Utánuk a Róna Táncegyüttes következett – amely bodrogközi táncokkal szórakoztatta a közönséget –, majd egy közös produkció, melyet Patyi Zoltán koreografált. Azt követően az óbecsei Kiscimbora adta elő produkcióját.

Az est egyik különlegessége, a Grupo Folklórico e Etnográfico de Arzila együttes, akik Portugáliából érkeztek, és a tájegység táncait mutatták be, saját zenészeikkel és népdalokkal kísérve.

A „Fordulj, kispej lovam” együttes másodjára férfitáncokkal lépett a közönség elé. Utánuk a Belencéres Néptáncegyüttes szeghalmi, míg a Harruckern Táncegyüttes vajdaszentiványi táncokat adott elő. A finálé előtti utolsó fellépő a Folk Ensemble of KUD Omarska együttes volt, amely Boszniából érkezett Gyulára, és nagyon fontosnak tartja a népi kultúra terjesztését.

 

____Eredeti-GYHRCSD_071.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gála fénypontja volt, amikor mindenki visszatért a színpadra egy nagy fináléra. Patyi Zoltán köszöntötte az est kiemelt vendégeit: Varga István „Kiscsipást”, aki egy híres zenészdinasztia sarja, Újvári Sámuelt és feleségét, valamint ifj. Újvári Sámuelt és feleségét. Samu bácsi szucsági hagyományőrző táncos, nemrég ünnepelte a 86. születésnapját, de a mai napig csak a néptáncnak él.

Egy rendkívüli, számos különlegességet tartogató gálának lehetett tanúja a tószínpad közönsége, az est méltó módon zárta le az idei Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját.

 

____Eredeti-GYHRCSD_104.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)