Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Végvári Napok előkészületei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2016. július 30. 15:45
A Gyulai Végvári Napok előkészületei
A rendezvény első napján a várkert mellett a Világóránál és a várban is volt program
Az első nap délutánján több helyszínen, így a belvárosi Világóra mellett is zajlottak az események, ahol Hírverés címmel artisták indították a fesztivált, akik bemutatójuk előtt a téren összegyűlt gyermekek számára is lehetővé tették, hogy kipróbálják a különleges eszközöket, karikákat, buzogányokat. A csemeték lelkesítése után előbb a kisebbek, aztán a nagyobbak mutatták meg, hogy sok gyakorlással hová juthatnak a most még csak próbálkozó résztvevők.
____Eredeti-alap.jpg

A standoknál mézeskalács formájában lehetett megvásárolni a gyulai várat 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A várnál is jól látszott a készülődés a megnyitó előtti órákban: az árusok már pakoltak – mézeskalácsok, bőráruk, kosarak és gyermekjátékok kerültek a standokra, az esti nagyzenekar segítői pedig épp a színpadot építették.

Készülődés a Hooligans-koncert előtt

– 18-an vagyunk a Hooligans tagjaival együtt – árulta el a színfalak mögött lapunknak Maszler László, a csapat menedzsere. – A minél élvezetesebb koncert érdekében több LED-fallal érkeztünk, de a délutáni órákban még a zenekarnak nem kell megérkeznie. Felállítjuk a színpadot, a „roadzenekar” beáll a hangszerekkel, és a fellépők csak az esti koncertre érkeznek majd meg. Most épp egy teherautónyi eszközt várunk, ami elég nagy késésben van, de mindig számolunk a hasonló esetekkel, így a koncert egészen biztosan időben kezdődik majd – tette hozzá a csapat vezetője.

A várvédő hősök tiszteletére állított emléktábla leleplezés előtt

Kiss János, az esemény egyik szervezője a színpadépítés pillanataiban elárulta, mi zajlik még az első órákban:  – A délután leleplezendő emléktáblát, ami a várfalra került, épp most takarják le, és készítik fel a nagy eseményre, emellett a várban épp zajlik egy konferencia, amivel az egykori várostromra emlékeznek a résztvevők – tette hozzá a szervezők egyike.

Liska András, a konferencia egyik résztvevője a Gyulai Hírlapnak elárulta: ez alkalommal Hóvári János egyetemi docens, a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékbizottság elnöke tartott előadást Magyarország 1566-ban címmel, amivel az előadó az ostrom eseményeit helyezte Magyarország történetének szélesebb kontextusába.

– Az előadás kifejezetten érdekes és élvezetes volt, és az előadó kiemelte, hogy a gyulai vár 1566-ban a magyar királyság fő várai közé tartozott Szigetvár es Eger mellett. Mellette pontosította a gyulai vár szerepét, és előadásában többször hangsúlyozta, hogy a Kerecsényi sem volt kisebb jelentőségű személyiség a történelemben, mint Zrínyi – tette hozzá lapunknak Liska András.

A készülődés órái a hivatalos megnyitóval, emléktábla avatással, majd az esti nagykoncerttel folytatódtak. A második napon délelőtt tevegelés, majd délután tüzérségi bemutató, látványos várostrom és esti nagykoncert lesz Rúzsa Magdival. Vasárnap agárfuttatással, hétpróbával és a vár visszafoglalásával folytatódnak az események, este pedig Hevesi Tamás zárja a fesztivált szimfonikus zenekarral kiegészült előadásával.

Az esemény részletes programja az alábbi linken érhető el: http://www.gyulaihirlap.hu/109976-mi-mar-tudjuk-hogy-mire-razod-a-gyulai-vegvari-nap.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)