Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emléktáblát avattak Kerecsényi László és a végvári hősök tiszteletére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. július 30. 12:20
Emléktáblát avattak Kerecsényi László és a végvári hősök tiszteletére
A vár ostromának 450. évfordulójára emlékeztek Gyulán
A gyulai vár ostromának 450. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak Kerecsényi László és a végvári vitézek emlékére július 29-én a vár tövében. A tábla leleplezésén és a megemlékezésen részt vett többek között dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, dr. Kovács József, országgyűlési képviselő, dr. Hóvári János, a Zrínyi emlékbizottság elnöke, dr. Téglás Gyula alezredes, a Honvédelmi Minisztérium irodavezetője, M. Szabó András, Gyula ’56-os polgármestere, Kónya István alpolgármester, Varga Zoltán, Szigetvár város alpolgármestere, Hafenscher Csaba Zoltán, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet intézetparancsnoka, dr. Erdész Ádám, a megyei levéltár igazgatója és Kiss László szobrászművész, az emléktábla készítője.
____Eredeti-GYHRCSD_026.JPG

Az emléktáblát dr. Görgényi Ernő, dr. Hóvári János és dr. Téglás Gyula leplezte le  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Dr. Görgényi Ernő a Véggyulavár ostroma című elbeszélő költeményből vett idézettel kezdte ünnepi köszöntőjét. Kiemelte, hogy ma már nem is tűnik különös ténynek, hogy Gyula végvár volt, de anno a történelmi Magyarország közepén helyezkedett el.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Varga Zoltán, Szigetvár alpolgármestere

– Nándorfehérvár elestével drasztikus változások következtek be a török elleni harcokban. A legdélebbi védvonal, már nem óvta az ország belsejét, Gyula pedig az ország szélére került. Ennek a felelevenítése talán azért fontos, hogy jobban megérthessük azt a hősies küzdelmet, amelyet a gyulai vitézek folytattak, azt a bátorságot, ahogy szembeszálltak a túlerővel. A török haderő nagysága körülbelül harmincezer főre volt tehető, amíg a védők, a legoptimistább becslések szerint sem lehettek többen kétezer főnél, mégis kilenc héten keresztül hősiesen helytálltak. Amikor már csak a belső vár állt, Kerecsényi alku pozícióba került: napokig, akár hetekig tarthatták volna az erődítményt, így a törököknek is volt veszítenivalójuk. A gyulai kapitánynak egyetlen reális célja lehetett, a veszteségek minimalizálása, a társai megmenekítése – mondta.

Dr. Hóvári János, a Zrínyi bizottság elnöke

A polgármester elmondta, hogy nem olyan jól dramatizálható a történet, mint amikor valaki hősi halált hal, de így sem szabad megfeledkezni róla. Szívünkben őrizzük a várvédők emlékét, ezért is lehet az, hogy több utca is a vitézek nevét viseli, de konferenciák, programok és kutatómunka is az emlékezést szolgálják.

Dr. Hóvári János, a Zrínyi bizottság elnöke azt mondta, hogy igazságot szolgáltatunk Kerecsényinek. A vár átadása után a törökök a kivonulókra rontottak, Kerecsényit pedig vasra verve vitték Nándorfehérvárra, ahol később kivégezték. A kortársak felrótták a kapitánynak, hogy nem küzdött az utolsó pillanatig, de közben elhallgatták, hogy kilencheti ostromot Gyulán kívül a korban egyetlen vár sem állt volna ki.

Dr. Téglás Gyula kifejtette, hogy a mai honvédség önazonosságtudatának kifejlesztésében és fenntartásában, nagyon fontos szerepet játszik a végvári korszak. Az egyik ok, a vitézek össztársadalmi szerepe, a másik pedig a hősi helytállás. Az a korszak, még nem az állandó hadseregek korszaka volt, de szükség volt egy rétegre, amely mindig alkalmasak a fegyverforgatásra. A végsőkig való kitartás példaértékű volt a későbbi katonák számára.

A köszöntőbeszédek után dr. Görgényi Ernő, dr. Hóvári János és dr. Téglás Gyula leplezték le az emléktáblát a vár falán. Az ünnepség végén, az emlékezés jegyében a város önkormányzata és gyulai szervezetek helyeztek el koszorúkat a táblánál.

 

____Eredeti-GYHRCSD_041.JPG

Az ünnepség végén koszorúkat és virágokat helyeztek el az emléktáblánál 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)