Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A régi motívumok ábrázolása és dokumentálása az egyik fő cél

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. július 29. 22:35
A régi motívumok ábrázolása és dokumentálása az egyik fő cél
Megnyílt a Gyulai Nyári Művésztelep zárókiállítása a Kohán Képtárban
Megnyitotta zárókiállítását a 47. Gyulai Nyári Művésztelep július 28-án a Kohán Képtárban. A kiállítás megnyitóbeszédét Garami Gréta művészettörténész mondta, aki visszatekintett a művésztelep lassan fél évszázados múltjára, az egyesület alapfelvetésére, kritériumaira és jellemzőire.
____Eredeti-GYHRCSD_011.JPG

A kiállítás megnyitója a Kohán Képtárban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A művészettörténész négy dolgot emelt ki beszédében, amelyek kiemelten fontosak a művésztelep kapcsán. Az első Tóth Tibor festőművész, aki a „nagy öregek” mestere volt anno. A hatvanas években azt mondta a növendékeinek, hogy először a szakmát kell kitanulnia mindenkinek, csak utána alakíthatja ki a saját stílusát. A második alapfelvetés a mesterségbeli tudás, amely kapcsolódik a Tóth Tibor által mondottakhoz. A lényeg, hogy a látott térben látható valóságot kell leképezni síkban. Ennek az a jelentősége, hogy az utóbbi évtizedekben a művészeti stílusirányzatok közül száműzték az ábrázoló kifejezésmódokat, a realista művészetet pedig lealacsonyították. Manapság viszont pontosan ez a stílus az, amely izgalmas a fiatalság számára.

 

A harmadik dolog az a témakör, amely a művésztelep érdeklődésének fő jellemzője: nem a felújított főtér vagy a romantikus Élővíz-csatorna, hanem például a hátsó udvar, az üres, régi konyha ábrázolása. Az alkotócsoport keresi a régi motívumokat, sőt, igyekszik dokumentálni azokat. Az utolsó fontos elem, hogy több másféle szemléletmód is keveredik a hagyományossal, köszönhetően annak, hogy tágabb körből jönnek alkotók.

Albrecht Júlia, a Gyulai Művésztelep Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a több mint négy évtized alatt kialakult a művésztelep sajátos karaktere, mindenki a figuralitást részesíti előnyben, az absztrakt és a nonfiguratív nem szerepel a művészek formavilágában.

Albrecht Júlia

– A realizmus, az emberi vonások, az idősebb generáció megörökítése van általában az érdeklődés középpontjában. Tanulmányokat minden évben készítünk műteremben, modell után, ez a pályára készülőknek még nagyon kemény és fárasztó tanulási folyamat, de a maga szintjén mindenki megoldja a feladatot. Elég sok munka van ezekből a kiállításon. A másik fontos téma a város és a város környezete, az is szép számmal szerepel. Mivel a Kohán Képtárban van a tárlat, ez egy más minőségű zárókiállítást igényel a részünkről. Korábban a művelődési házban volt, és vázlatkiállításnak hívtuk, tehát ott nem annyira műalkotások szerepeltek, hanem a hozzá készülő előtanulmányok. Itt viszont kész műtárgyakat is kiállítunk, mivel más a helyszín és a helyszín által igényelt színvonal – fejtette ki Albrecht Júlia.

Az egyesület elnöke elmondta, évről évre megoldandó feladat, hogy fent tudjon maradni a művésztelep, de ezt pályázatokkal és a város támogatásával eddig mindig sikerült elérni. A hosszabb távú tervek között szerepel, hogy a fiatalabb generációban találjanak tehetségeket, hogy legyen utánpótlás.

A tárlat augusztus 23-ig hétfőtől péntekig 14–18 óra között tekinthető meg, míg augusztus 23-tól szeptember 11-ig 14–16 óra között látogatható.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)