Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több mint harmincan lettek magyar állampolgárok Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. július 27. 11:20
Több mint harmincan lettek magyar állampolgárok Gyulán
Dr. Görgényi Ernő: az állampolgársági eskütétel ünnep
____Eredeti-GYHRCSD_025.JPG

Az eskütétel után dr. Görgényi Ernő polgármester gratulált az új állampolgároknak 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Reményik Sándor költeményével indította Bálint Gergely a július 27-én megtartott állampolgári eskütételt, amin több mint harmincan vettek részt a gyulai városháza dísztermében. Az eseményen köztársasági elnök által már korábban honosított határon túli magyarok és kísérőik jelentek meg, akiknek ahhoz, hogy a honosítás után törvényesen is magyar állampolgárok legyenek, a polgármester előtt esküt és fogadalmat kell tenniük.  

A megható előadást az esküszöveg felolvasása követte. Azt követően a polgármester gratulált, és elmondta ünnepi beszédét, amiben hangsúlyozta: az esemény nemcsak egyszerű jogi aktus, hanem ünnep, mert a magyar állampolgárság minden jelenlévő számára születésétől fogva jár.

– Nem volt egyszerű az út, amin eljutottunk idáig. Ezt nem ajándékba kaptuk a sorstól, hanem ezért mi magyarok keményen megküzdöttünk. Trianon után még természetes volt az összetartozás érzése, ám a szocialista diktatúra mindent elkövetett annak érdekében, hogy a magyarok elfelejtsék egymást. Úgy nőttek fel nemzedékek, hogy ha otthon a családban nem meséltek nekik róla, akkor nem tudták, hogy a határokon túl is élnek testvéreink, akik nem hagyták el az országot, nem lépték át a határt, nem azért élnek külföldön, mert önszántukból így döntöttek, hanem a történelem furcsa döntéseinek következtében a határ lépte át őket – emelte ki a polgármester.

A polgármesteri beszéd után Wass Albert költeménye hangzott el, majd pezsgővel koccintottak az új magyar állampolgárok a városvezetővel.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)