Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán mindig történik valami

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Béres István • PUBLICISZTIKA • 2016. július 21. 13:00
Gyulán mindig történik valami
A legtermészetesebb, hogy a fejlesztési programok kialakításába bevonjuk a polgárokat
Gyulán mindig történik valami. A város híres kiváló gyógyfürdőjéről, strandjáról, élményfürdőjéről. A város híres (több mint) 600 éves téglaváráról. Híres igényes belvárosi sétatereiről, közterületeiről, parkjairól, virágairól, fásított utcáiról. A Körösökről, és erdeiről, tisztaságáról, jó levegőjéről. Híres a vázszínházáról, a fesztiváljairól, számos ingyenes köztéri kulturális, szórakoztató programjáról. Híres a kedves, nyugodt, vendégszerető polgárairól. Híres a folyamatos fejlesztéseiről, hiszen felújítottuk a várat, átépítettük a belvárost, folyamatosan fejlesztjük a várfürdőt, látogatóközpontot alakítottunk ki az Almásy-kastélyban.
____Eredeti-beres_itvan_csuszi.JPG

Béres István 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Természetesen ezek mellett az intézményeinket is igyekszünk megújítani, fejleszteni, iskolabővítések, óvodafelújítások, kórházbővítések sora történt meg az elmúlt időszakban. A közlekedés fejlesztése is mindig napirenden van, csomópontok átépítése, kerékpárutak építése jellemzi a várost. Tejes kiépítettségű a közműhálózat, egészséges az ivóvíz, energiatakarékos a közvilágítás, rekultivált a szeméttelep.

Az élet folyamatos, és mindig ad – vagy keresünk – új feladatokat. A következő időszak átfogó terve a várkert megújítása. A téglavárat a XVI–XVII. században jelentős palánkvár, szigeterőd ölelte körül. Ennek nyomvonala majd teljes mértékben önkormányzati tulajdonban van, melyet szeretnénk bemutatni. Ez a palánkrendszer tartotta vissza Petref pasa 30-40 000 fős seregét 1566 nyarán 64 napig, ez a török hadjáratok történetében a második leghosszabb ostrom volt, 17 ütközettel. A Körösök természetes medrei fogták közre a szigetek szélén épített palánk erődítményeket, melyek által fel tudták tartóztatni a tízszeres túlerőt a hős gyulai várvédők az ostromok során. A folyómeder rekonstruálásával, a palánk rendszer bemutatásával válik teljesség és érthetővé a sík alföld közepén álló gyulai vár végvári szerepe, mely később esett el, mint Buda, Eger. A program a vár, a kastély és a várfürdő környezetében jelentős változásokat, előremutató vonzó környezetet teremt hitünk szerint. A fejlesztési szándékot jelentős történeti, levéltári (Gyula, Bécs, Nürnberg, Törökország, stb.), régészeti, geodéziai, geológiai, város szerkezeti és egyéb értékvizsgálatok előzték meg. A tervezés is komplex módon, mondhatni interdiszciplinárisan fog megtörténni. várostervezők, építészek, táj- és kerttervezők, közlekedés tervezők, út-, és vízügyi tervezők működnek majd közre az üzemeltető muzeológusok, a várfürdő szakemberei, a turisztikai szakemberek és a marketingesek konzultációival.

Gyulán a legtermészetesebb, hogy a fejlesztési programok kialakításába bevonjuk a polgárokat. Már több fórumon megismerhették és véleményezhették a koncepciót és annak megoldási módját. Így „társadalmasított” formában mindenki magáénak érzi a következő városfejlesztési megoldásokat, elfogadja, elviseli az átmeneti kellemetlenségeket és a létrejövő változásokat. Aggódó figyelemmel, de szeretettel fogadják a megvalósítást.

Gyulán mindig történik valami.

Éppen a múlt héten zajlott le a Város- és Faluvédők Szövetségének (Hungária Nostra) évente megrendezett ifjúsági diáktábora. A szövetség pályázatot ír ki minden évben a 12–18 éves korosztály számára a környezetük értékeinek felkutatására, dokumentálására. A beérkezett pályázatik értékelése során hívják meg az alkotókat az egyhetes táborra. E tábor nem kifejezett jutalomnyaralás, hiszen aktív részvételt jelent. Minden hétköznap délelőtt 8–12-ig a város által adott munkát végzik el a diákok és az őket kísérő, felügyelő felnőttek.

Az idén, a múlt héten, Gyulán két lakótelep padjait és kerékpártárolóit újították fel festésükkel, valamint a várhoz vezető – kapusház melletti – hidat. A „hivatásos” felnőtteket megszégyenítő alapossággal és munkatempóval végeztek 23-an mintegy 90 paddal és 40 kerékpártárolóval öt délelőtt alatt!

A táborlakók Szombathelyről, Várpalotáról, Karancsságról, Kishartyánból, Ságújfaluból, Kazincbarcikáról, Bánrévéről, Gödöllőről, Üllőről, Tapolcáról, Raposkáról, Tiszaalpárról, Nyíregyházáról és az erdélyi Bethlenből érkeztek.

Délutánonként Gyula városával, a múzeumaival, a strandjával ismerkedtek meg. Jutott idő Békéscsaba belvárosát megismerni, és egy dél-békési körutat is tettek Ó-Kígyóson, Tótkomlóson, Mezőhegyesen és a Lökösházi Bréda-kastélyban. A hét során folyamatosan olyan tréfás vagy történelmi, valamint játékos feladatokat kellett megoldaniuk, amely ösztönözte őket a figyelemre, a környezet értékeinek megismerésére, ily módon vidám verseny formájában adtak mindezekről számot.

Önzetlen munkájukat a város vállalkozóinak önzetlen támogatása tette gazdagabbá. (Idesüss pékség, Gyulahús Kft., Artcopy Kft., Kézműves cukrászda, Szombathelyi kisvonat, Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeumok Nkft., Gyulakonyha Kft., román iskola és kollégium és természetesen Gyula Város Önkormányzata.) Tartalmas, mozgalmas és rendkívül rövid hét telt el így közösen a tábori napokon.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)