Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három nap alatt három nagykoncert a gyulai várnál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2016. július 26. 20:30
Három nap alatt három nagykoncert a gyulai várnál
Ötödik alkalommal rendezik meg július 29-31. között a Gyulai Végvári Napokat
____Eredeti-vegvari_csuszi.jpg

Képünk egy korábbi rendezvényen készült 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Idén is megrendezik a Gyulai Végvári Napokat július 29–31. között a vár körül. A három nap során a török hódoltság alatti Gyulát próbálják megeleveníteni a szervezők. 

A gyulai vár különösen fontos volt a török elleni harc szempontjából, hiszen a leghosszabb ideig volt képes feltartóztatni a hódító sereget. A kilátogatók betekintést nyerhetnek a végvári katonák életébe, illetve csatajeleneteken keresztül megismerhetik a kor hadászatát. A rendezvény alatt folyamatosan tartanak bemutatókat hagyományőrző egyesületek.

A nyitónapon, 29-én, emléktáblát avatnak Kerecsényi László és a várvédő hősök emlékére, majd felvonulást tartanak a történelmi városrészben, a hagyományőrök díszsortűzzel tisztelegnek a Harruckern téren és a Dürer-oszlopnál. Este a Hooligans együttes tart jubileumi koncertet.

Július 30-án részt vehetünk tüzérségi bemutatón, agárfuttatáson és fegyverbemutatón is, majd nemzetközi katonai hagyományőr csapatok idézik fel a Gyulai vár ostromát. Később Rúzsa Magdi ad koncertet, tűzzsonglőr-bemutatót tartanak, és fellép az Antovszki Band.

A rendezvény utolsó napján a gyerekek hétpróbaversenyen vehetnek részt, majd a keresztény és török seregek szemléje után a gyulai vár visszafoglalása is lezajlik. Este a Borsodi Blues Collective zenél a kilátogatóknak, majd Hevesi Tamás szimfonikus nagykoncertet ad, a gyulai hősök emlékére. A koncert után tűzijáték zárja a végvári napokat.

A rendezvény minden napja ingyenesen látogatható.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)