Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai múzeumokban éjszakáztunk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2016. június 27. 14:00
A gyulai múzeumokban éjszakáztunk
Látogatottak voltak a fürdővárosi kiállítóhelyek idei programjai
Nyolc helyszínen zajlott a 2016-os Múzeumok Éjszakája Gyulán június 25-én. Az érdeklődők kedvezménye jeggyel látogathatták meg többek között az Almásy-kastélyt, a gyulai várat és a Ladics-házat. A programok 19 órakor kezdődtek, és egészen éjfélig tartottak, a helyszínek közötti utazást ingyenes Dotto-járatok biztosították.
____Eredeti-DSCN1208.JPG

Tárlatvezetés az Almásy-kastély Látogatóközpontban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

– Az első adataink szerint mintegy kétezren fordultak meg szombaton este az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. által üzemeltetett kiállítóhelyeken. A leglátogatottabb az Almásy-kastély, illetve a vár volt, de sokan nézték meg az Erkel Ferenc Emlékházat, a Ladics-házat és a Kohán Képtárat is. Sok turista időzítette a kiállítóhelyek megtekintését erre az estére, de nagy örömünkre a gyulaiak is felfrissítették korábban szerzett élményeiket. Fontos megemlítenem, hogy bár idén belépőt kellett vásárolniuk az érdeklődőknek, ingyenes Dotto-járatokkal segítettük az eljutásukat egyik intézményből a másikba, és díjtalanul látogatható programelemekkel is készültünk a kastélynál és a várnál – tájékoztatta lapunkat Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

A látogatók az Almásy-kastély pincéjébe is beleshettek

A kastélyban akár egyedül is megtekinthették az érdeklődők a kiállítást, de több tárlatvezetést is tartottak. Lehetőség volt árnyjáték kipróbálására, valamint a pincébe is lemehettek a látogatók. A várban bárki megtudhatta, hogy mi volt a divat ötszáz évvel ezelőtt, és bárki felpróbálhatta a reneszánsz kori ruhakölteményeket, a toronyból körbetekintve pedig a város történetéről hallhattak érdekességeket a vendégek. 

Az egyik legizgalmasabb programon a Ladics-házban vehettek részt a múzeumlátogatók, ahol az épület történetének egy nagyon érdekes szegmenséről mesélt Kocsis János, a Tourinform iroda idegenvezetője.

A Ladics-jáz udvarán zenei programmal várták az érdeklődőket

– Nagyon értékes hagyatékot tekinthetünk meg itt, hiszen Magyarországon nincs még egy olyan egyben tartott, helyben megőrzött polgári családi hagyaték, mint a Ladics-házé. Miért kapta a mostani tárlat azt a nevet, hogy Szellemhistóriák a Ladics-házból? Három generáció után, 1978-ban két öreg Ladics leült az asztalhoz, hogy megbeszéljék, mit csináljanak, lévén mind a ketten gyermektelenek, ha meghalnak, az unokatestvérek gyermekei elherdálnak mindent. Másnap bementek a tanácselnökhöz, hogy az ingatlant mindenestül a városnak adják, ha múzeum lesz belőle. A város belement, átvette a hagyatékot, tisztességesen gondoskodtak a két Ladicsról, közben már dolgoztak a muzeológusok. Számba vettek mindent, volt olyan, hogy késő estig dolgoztak a házban. Az egyik történet úgy szól, hogy az egyikük hazaindult, becsukta az ablakokat, és lekapcsolta a villanyt, de valami nyöszörgésfélét hallott. Visszament, és látta, hogy nyitva van az ablak, és a villany is égett. Újra becsukott, és lekapcsolt mindent, majd hazaindult. Másnap a kollégájának mondta, hogy rossz érzés fogta el, amikor este hazament, amire ő helyeselt, mivel  hasonló dolgot tapasztalt – mondta.

Az Erkel Ferenc Emlékházban Németh Csaba történész mesélt a zeneszerzőről 

Kocsis János elmondása szerint az 1900-as évek elején a Ladicsok elutaztak pár napra, de otthon hagytak egy oldalági nagynénit, akit azelőtt vettek magukhoz. Az asszony fogyatékos volt, így a szolgálóra bízták, hogy vigyázzon rá. Mire hazaértek, meghalt, így meglehet, hogy az ő szelleme járja be a házat.

Az Erkel Ferenc Emlékházban a zeneszerző sakkmúltját ismerhették meg az érdeklődők, míg a Kohán Képtárban befejezhették a festő „félig kész” festményeit.

– Nagyon örültünk, hogy most van a Múzeumok Éjszakája. Többször jártunk már a városban, így nagyjából ismerjük a szépségeit, de a múzeumok közül eddig csak a várban jártunk. A kastélyt már bejártuk, az Erkel-házba mindenképpen elmegyünk, de lehet, hogy újra meglátogatjuk a várat is – fejtette ki egy a városban nyaraló férfi, aki a családjával vett részt a programon.

 – Pozitív visszajelzéseket kaptunk azoktól a helyi vállalkozóktól, akik a Múzeumok Éjszakáján a rendezvényeink kiegészítésére szervezték szolgáltatásaikat. Feladatunknak tekintjük, és folyamatosan dolgozunk is azon, hogy a gyulai kisvállalkozások is profitáljanak kiállítóhelyeink népszerűségéből – mondta Fábián Tamás.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)