Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Várszínház idei évadában fókuszba kerülnek a fiatalok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. S. • KULTÚRA • 2016. június 22. 16:00
A Gyulai Várszínház idei évadában fókuszba kerülnek a fiatalok
A Shakespeare Fesztivál legtöbb produkciójában kiemelt szerepet kapnak a fiatal színészek, rendezők
Július 4-én kezdődik a Gyulai Várszínház 53. évada. 17 órakor fotókiállítás nyílik a kamarateremben Erdélyi pillanatok címmel, kapcsolódva a Tamási-darab bemutatójához. Dr. Fodor István csíkszeredai fotóművész képei Erdély csodálatos tájait hozzák el a helyszínre. Este fél kilenckor ünnepélyesen felkúszik a vár falára a Gyulai Várszínház zászlója, és kezdetét veszi a hathetes összművészeti fesztivál. A megnyitó után kerül sor az első színházi előadásra.
____Eredeti-ahogytetszik_potszekfoglalo.hudaniel.jpg

Az egyik legjobb hazai előadást, a Katona József Színház Ahogy tetszik című vígjátékát a tószínpadon mutatják be 

Forrás: Potszekfoglalo.hu/Dömölky Dániel

Tamási Áron halálának 50. évfordulójához kötődik az első új bemutató, a Zongota, mely a neves szerző műveiből nyújt válogatást. A Zongota völgynév Tamási Zöld ág című regényében található, ahol az Édenkertet jelenti, azt a helyet, amelyet a főhős és mindnyájan keresünk életünk során. Az új Tamási-darabot a tehetséges fiatal rendező, Sardar Tagirovsky állítja színpadra a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagyszerű művészeivel, valamint a Háromszék Táncegyüttes tagjaival. Az új bemutató a gyulai és a sepsiszentgyörgyi színház közös produkciójában valósul meg. A július 4-i bemutató után július 5-én is láthatják az előadást a várszínpadon.

Idén Shakespeare-év van, hiszen 1616-ban, 400 éve halt meg a nagy angol színpadi szerző. Erre emlékezve kiemelt programok láthatók a XII. Shakespeare Fesztiválon, Gyulán július 7–17. között. A Shakespeare Fesztiválon kerül sor a második új bemutató premierjére. A III. Richárd című drámát Vecsei Miklós újrafordításában a sikeres fiatal rendező, ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra a vár udvarán a Gyulai Várszínház produkciójaként. A bemutató neves főszereplői Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra lesznek. A július 13-i bemutató után még kétszer játsszák el az előadást Gyulán.

Az új bemutató és a legjobb magyar Shakespeare-előadások mellett külföldről is hívunk produkciókat, így látható lesz többek között angol, ausztrál, japán, olasz, szlovák előadás is. A fesztivál kiemelt külföldi produkciója Shakespeare Szeget szeggel című darabja lesz, amely a Gyulán is jól ismert, világhírű litván rendező Oskaras Korsunovas legújabb munkája. Az előadást a Varsói Drámai Színház vendégjátékaként láthatjuk Gyulán.

A legjobb magyar előadások közül meghívást kapott a budapesti Katona József Színház Ahogy tetszik című vígjátéka, melyet a fiatal rendező, Kovács D. Dániel rendezésében a tószínpadon mutatnak be. Egy okos, jókedvű produkciót láthatnak, mai szövegekkel, sok zenével, többek között Fekete Ernő, Ujlaki Dénes, Ónodi Eszter remek alakításával.

Három olyan előadásunk is lesz, amely a Rómeó és Júlia című drámát dolgozza fel. Az egyik a Budaörsi Latinovits Színház ifjú művészeivel, főszerepben a nagyon tehetséges Zsigmond Emőkével, Dékány Barnabással, valamint a tapasztalt Székely B. Miklóssal, Spolarics Andreával. Az örök szerelmi történetet a rendező, Berzsenyi Bellaagh Ádám a mába helyezi. Fiatalos előadást láthatnak a nézők sok humorral, remek koreográfiával. A szinhaz.hu magyar színházi portálon a következőket írja a kritikus: „Mert ifjúi hév aztán van itt bőviben! Ezek a kamaszok hemzsegnek, villognak, kiszámíthatatlanok, ön- és életveszélyesek”.

A másik Rómeó és Júliát a Kaposvári Egyetem színművészhallgatói adják elő. A vizsgaelőadásban mindenki Rómeó és mindenki Júlia. Közösen próbálják megérteni és megtalálni a szerelmet. „Ég és föld lett benned eggyé” – mondja Lőrinc barát Rómeónak. Ebből az állításból próbálták megfogalmazni a színinövendékek, hogy mi az a titok, amitől az ember földöntúlinak érzi magát a szerelemben, és miért kell higgyük, hogy a halál így legyőzhető. Ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós, Kovács Adrián és a kaposvári harmadéves Uray-osztály közös munkája ez, az ötödik félév végén létrehozott vizsgaelőadás. A budapesti Nemzeti Színházba készült előadást több helyszínen mutatták be az épületben nagy sikerrel. A darabot örömzenélés követi, amelynek keretében a szereplőkből álló rockzenekar ad koncertet a gyulai várban.

A harmadik Rómeó és Júliához kapcsolódó előadás utcaszínházi produkcióként valósul meg július 7-én, 8-án és 10-én este hét órától a vár mögött.

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatói a SZFEntivánéji álom című előadásukkal jönnek Gyulára. A legnépszerűbb, legtöbbször játszott, legszórakoztatóbb, legfelemelőbb, legmegrázóbb, legszélsőségesebb, legtitokzatosabb, legszerelmesebb Shakespeare-klasszikus – erotikus bonyodalom, tündérek varázslata, bohóctréfák – a legmesteribben megszerkesztett színdarabban, a fiatal színészhallgatók színpadra állításában. Rendező: Dömötör András.

Idén a fiatalok lesznek fókuszban. A fesztivál legtöbb produkciójában kiemelt szerepet kapnak a fiatal színészek, rendezők, ami az előadások hangulatában, lendületességében, humorában is visszatükröződik.

A Shakespeare Fesztiválon láthatnak ezek mellett egy látványos japán előadást a Hamletből Ophélia címmel, ez a japán tradicionális színház stílusában készült. Egy ausztrál színész a legangolabb drámát, az V. Henriket hozza el egy angol rendező színpadra állításában. Fellinis stílusban láthatnak egy másik Hamletet az olasz Magnólia Színház produkciójában. Többszörös fesztiváldíjas előadás a kétszemélyes Hamlet, amelyet a szlovák Kontra Színház ad elő Gyulán.

A táncnak is fontos szerepe van a fesztiválon, az idén a Nemzeti Táncszínház és Kulcsár Noémi a Macbeth táncprodukciót hozza el. Lesz egy zenei ősbemutató Shakespeare emlékére, amelyet a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta jazz-zenekara mutat be Homage To Shakespeare címmel.

Igazi újdonságként a londoni Globe Színház az idei évfordulóra elkészíttette Shakespeare összes művét 10 perces rövidfilmeken, amelyet neves színészekkel forgattak „eredeti” helyszíneken, például Veronában, az egyiptomi piramisoknál, a londoni Towernél. Ezt a 37 rövidfilmet is meg lehet nézni esténként a gyulai vár körüli sétányon A teljes út címmel, magyar felirattal. Nézze meg Ön is családjával, barátaival a filmeket a Shakespeare Fesztivál ideje alatt 18–21 óra között a vár előtt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)