Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elbúcsúztak iskolájuktól a maturandus erkelesek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. május 01. 11:30
Elbúcsúztak iskolájuktól a maturandus erkelesek
A gimnázium legrangosabb elismerését, az Erkel-díjat Stein Zsófia vehette át
Április utolsó napján az Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola tizenkettedikesei még egyszer utoljára végigjárták a gyulai gimnázium termeit, majd az iskola melletti „gödör” felé vették az irányt, ahol megkezdődött a ballagási ünnepség. Idén öt osztály 139 diákja búcsúzott el osztálytársaitól, tanáraitól és egykori középiskolájától.
____Eredeti-GYHRCSD_051.JPG

ballag már a vén diák

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A ballagási ünnepség 10 órakor kezdődött, amikor az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt. Azt követően Fodor György tanár szólította meg a tömeget, és tolmácsolta a város címzetes főjegyzőjének gondolatait.

Becsyné dr. Szabó Márta üzenetet küldött a ballagó diákoknak. Szabó Pál rövid idézetével kíván nagyon sok sikert az érettségihez, majd a nagybetűs élethez. "Eddig csak álmodtunk, terveztünk még, most valóra válhat minden, ami szép. Az élet, a munka tárt karokkal vár, s hogy szép lesz-e, csak rajtunk áll" – ezekkel a szavakkal vette kezdeték az ünnepség.

Teleki-Szávai Krisztina, a gyulai tankerület igazgatója is köszöntötte a diákokat. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezen a napon köszönet illeti a tanárokat és köszönet jár a szülőknek és a nagyszülőknek is.

____Eredeti-GYHRCSD_062.JPG

Teleki-Szávai Krisztina

– Kedves végzős fiatalok! Irány az élet! Éljenek a tehetségükkel, és kívánom, hogy bánni tudjanak azzal a tudással, amit magukkal visznek, hiszen igazából csak az a miénk, amivel másoknak is hasznára vagyunk – fogalmazta meg a nap egyik legfontosabb üzenetét Teleki-Szávai Krisztina.

A tizenegyedikesek nevében Balássy Fanni köszöntötte a ballagókat, és visszaemlékezett az első napokra, az erkeles lét első perceire, a szecskatáborra, az azt követő, közös emlékekkel teli évekre, majd minden szépet és jót kívánva bocsájtotta útjukra iskolatársait. Az ünnepi beszéd után, az iskolai diákönkormányzat nevében, a közösségért végzett kiváló munkájáért díjat adott át Tóth Vanda (12. A) végzős tanulónak.

A díjak átadása ezzel nem ért véget. Elsőként a tudást jelképező baglyot adták át jelképesen a végzősök az alattuk levő évfolyamok tanulóinak. A figurát az iskola tanára, Busa László faragta évekkel ezelőtt azzal az intelemmel, hogy az itt maradó diákok kövessék azokat a jó hagyományokat, amelyek folytatására minden tizenkettedikes szinte kötelezi iskolatársait. Ezt követően az iskola kamarakórusa örvendeztette meg a közönséget a Kell még egy szó kezdetű dallal, majd Szűcs Levente igazgató díjakat adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak.

Elsőként a közösséget támogató szülők vehettek át elismerést, majd a közösségi munkában aktív és lelkes diákok nevét sorolták fel. Mint kiderült, az iskola számos kiváló sportolóval is rendelkezik, és ahogy a női futballban, úgy az országúti kerékpárosok között is nagy tehetségeket neveltek ki. A lelkes közösségépítők és jó sportolók felsorolása után a tantárgyi dicséretekkel folytatódott az események sora. Az „Évfolyam legjobb biológusa” díjat az intézmény volt tanára, Busa László alapította és a díjat ebben az évben Gyepes Laura (12. C) kapta. A 2 éve alapított Aradszky Pál-díjat azok a diákok érdemelhetik ki, akik komoly teljesítményt nyújtottak a gimnázium 4 éve alatt a magyar nyelv és irodalom tantárgyból, illetve alkotóként is jelentős „életművet” tudhatnak maguk mögött fiatal koruk ellenére. Kopcsák Róbert minden kritériumnak megfelelt, így a díjat idén ő vihette haza.

A Mészáros Róbert-díjat a tragikus körülmények között elhunyt egykori erkeles diák családja alapította a kiemelkedő sporteredmények elismeréséül. Ebben az évben Buj Bence (12. D) vehette át az elismerést. Az azt követően átadott Miskolczy László – Arthur Goodfriend-díj az évfolyam legjobb angolosának jár, aki idén a felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező Szegedi Noémi lett. Az eseményen az Erkel vegyésze díjat is kiosztották, ami minden évben ahhoz a tanulóhoz kerül, aki a városi kémiaverseny győztese. Ebben az évben a díjat Csomós Máté (12. C) kapta.

 

____Eredeti-GYHRCSD_076.JPG

 Kell még egy szó... – énekelte a kamarakórus

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mindezek után Fodor György felsorolta a kitűnő tanulóként végzősöket, és kiderült, hogy az Erkelben idén 16 diák kapott jeles bizonyítványt. Sőt, olyanok is akadtak, akik mind a négy évben végig kitűnők voltak. Stein Zsófia és Nagy Réka Noémi az Erkel Ferenc Gimnázium kitűnő tanulója címet is megkapták. A Jó tanuló, jó sportoló díját idén Nádasdy Balázs (12. B) kapta meg. A 2015-2016-os tanév legeredményesebb tanulója pedig Jakab Lili Éva lett.

Ezek után még három elismerés várt kiosztásra. A Mátyus Marianna-díjat minden évben az a végzős tanuló viheti haza, aki szorgalmával, tehetségével kitűnik társai közül. Idén Kovács Dávid Zoltán (13. E) ítélte oda a gimnázium tantestülete. Ökrös Botond-díj annak jár, aki kiváló tanulmányi eredménye mellett a gimnázium közösségében is kimagasló munkát végez. Molnár Ágnes Zsuzsanna épp ilyen fiatal lány, így ezt az elismerést 2016-ben ő vehette át.

Legvégül a gimnázium legrangosabb díja került kiosztásra. Az Erkel-díjat minden évben olyan tanuló kapja, aki kitűnő tanulmányi eredménye mellett a tanulmányi-, vagy sportversenyeken sikeresen szerepel és a közösségi munka területén is kimagaslik társai közül. Ebben az évben Stein Zsófia (12. C) érdemelte ki az elismerést. Zsófi 4 éven keresztül kitűnő tanuló volt, emellett közösségi ember, az iskolai- és osztályrendezvények lelkes szervezője is. Tanárai szerint problémamegoldó és kritikai gondolkodása fejlett, őszinte, nyíltszívű fiatal, aki felsőfokú tanulmányait a bécsi egyetem vegyész karán szeretné folytatni.

 

____Eredeti-GYHRCSD_159.JPG

Szűcs levente, stein zsófia és a kiérdemelt erkel-díj

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A díjak átadása után Szűcs Levente igazgató beszédével folytatódott az esemény. Az igazgató egy Shakespeare-gondolattal indította útjára fiatal végzőseit: Megcélozni a legszebb álmot/ Komolyan venni a világot / Mindig hinni és remélni /Így érdemes a Földön élni.

Az igazgató visszaemlékező gondolatai után a negyedikesek búcsúztak egy zenés, irodalmi idézetekkel és saját műveikkel színesített műsorukkal, majd azt követően a magasba röpített léggömbökkel jelképesen diákéveiket is elengedték. A hagyományoknak megfelelően a diákok a ballagási ünnep végén felcsendülő énekszó alatt elindultak az Erkel-térre, hogy megkoszorúzzák Erkel Ferenc szobrát. A ballagóktól az iskolai kamarakórus az Elmegyek, elmegyek… című népdallal búcsúzott.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)