Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Évek óta szemétszedéssel szépíti Gyulát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2016. április 28. 09:00
Évek óta szemétszedéssel szépíti Gyulát
Bartyik Attila nem vár köszönetet, örül annak, hogy a szemeteszsákot biztosítják a munkájához
Különös, ám nagyon hasznos hobbija van a gyulai Bartyik Attilának: az illegálisan elhelyezett hulladékok összegyűjtése. A fiatalember hosszú évek óta szedi össze a mások által eldobott szemetet Gyula városában mindenfajta hírverés és promóció nélkül. Eleinte csak háza körül tette a kukába az utcán heverő hulladékot, később már a környéket is bejárta annak érdekében, meg megtisztítsa városunkat az erdőkben, játszótereken és utak mellett felejtett szeméttől.
____Eredeti-bartyik_attila_sze.JPG

Bartyik Attila 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Bartyik Attila eddigi élete során sokat utazott, s azt mondja: Ázsia egyes országai sokkal szemetesebbek hazánknál, de Európai kerékpártúrái során bizony jóval tisztább országokat is látott, és az ott látott tisztaság inspirálta arra, hogy különös hobbiját elkezdje. Mára mindez odáig vezetett, hogy egész évben hetente-kéthetente tart egy önzetlen, városszépítő szemétszedő túrát Gyula utcáin.

– Azért kezdtem bele, mert gyulaiként  egyszerűen szégyellem a szemetet, és mert  nem jó látni az eldobált hulladékot – kezdett bele lapunknak történetébe Bartyik Attila. – Azt vallom: inkább beszédes tettek kellenek az üres szavak helyett. Úgy látom, hogy Gyula városa viszonylag  tiszta, de a külterületeken elférne még néhány szemétlerakó hely. Ennek érdekében kapcsolatba léptem Alt Norbert alpolgármesterrel, aki segített abban, hogy a helyi illetékesektől szemeteszsákokat kapjak a munkámhoz, és arra is megkért, hogy térképezzem fel, hol lenne megfelelő helyen egy-egy újabb kültéri szemétlerakó – részletezte történetét.

Arra, a kérdésre, hogy sikerült-e már fülöncsípnie néhány szemetelőt, Bartyik Attila elárulta: egy alkalommal épp a saját háza előtt kapott el egy hölgyet egy nagy szatyorral, akit egyszerűen tájékoztatott arról, hogy hol a legközelebbi szemétlerakó, és megkérte, vigye inkább oda a csomagot. – Olyan is volt már, hogy banki kivonatokból, levelekből kiderült, hogy kié a szemét, ebben az esetben értesítettem a rendőrséget, mert ők hivatottak eljárni ebben a kérdésben, és nem én.

Bartyik Attila azt is elárulta: a hulladékok között mindig akadnak furcsaságok. Az egyik erdős területen például 10-15 monitort talált, de olyan városlakónk is van, aki akkurátusan becsomagolva, rendszeresen „hagy el” nyúltetemeket az utak mellett.

– Hetente vagy kéthetente járom az erdőket, játszótereket, nagyáruházak környékeit és egy-két óra alatt megtisztítok egy területet. A gyermekemet is arra tanítom, hogy ne szemeteljen.  Hiszek abban, hogy az emberek egyre felelősségteljesebben állnak majd a hulladékok elhelyezéséhez, és hogy az új generáció is megtanulja: szemetelni fölösleges, és a mi érdekünk, hogy szép környezetben éljünk – tette hozzá.

A jövőre vonatkozó terveiről Bartyik Attila annyit árult el, hogy nagyon fontosnak látja az Élővíz-csatorna megtisztítását is, és reméli, hogy egy segítője is akad majd, akivel közösen, minél nagyobb szakaszon összegyűjthetik majd a víz szélére kisodródott hulladékokat. – Nem  kifejezetten tervezek szemétgyűjtő csoportot létrehozni, de annak, aki hozzám hasonlóan szánna egy kis időt a város megtisztítására, szívesen segítek a gyakorlati megvalósításban, csak írjon nekem a közösségi oldalamon, és amiben lehet, segítek majd. Talán nem is az a cél, hogy mi minél többen legyünk, hanem inkább az, hogy a szemetelők minél kevesebben – tette hozzá Bartyik Attila, akinek említett közösségi oldalát ezen a linken érhetik el: https://www.facebook.com/attila.bartyik.5?fref=ts

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)