Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jana negyven éve

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőKULTÚRA • 2016. április 27. 13:38
Jana negyven éve
Bagyinkáné Jász Jolánnak nyílt kiállítása a gyulai művelődési központban
____Eredeti-DSCN9020.JPG

Sokan köszöntötték Bagyinkáné Jász Jolánt retrospektív tárlatának megnyitóján 

Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J. 

Retrospektív tárlattal foglalta össze munkásságát Bagyinkáné Jász Jolán. Az Erkel Ferenc Művelődési Központ galériájában látható képek a gyulai alkotó négy évtizedes művészi tevékenységéről nyújtanak keresztmetszetet, erre utal a kiállítás címéül választott játékos matematikai képlet: 40 év/ºC=Pályán.

A kiállítást Veszpi Andrea művésztanár nyitotta meg

A gyerekeket oktató művész tárlatát Veszpi Andrea nyitotta meg. A Szent-Györgyi Albert Képzőművészeti Középiskola tanára elmondta, Bagyinkáné Jász Jolán – vagy ahogy ismerősei és barátai szólítják: Jana – 1976-ban kezdte pályáját a gyulai művelődési központban, ahol 2007-ig népművelőként és művésztanárként dolgozott. Ugyancsak 2007-ig vezette a Kohán Képzőművészeti Kört, melynek 16 évesen vált tagjává. „Olyan műhely volt a Kohán-kör, ahol a művészeten keresztül formálódott a személyiség is, melynek belső erejét a közösség és az alkotás együttese adta” – idézte az alkotót Veszpi Andrea.

A művésztanár kiemelte: Bagyinkáné Jász Jolán pályája során számos technikai eljárást kipróbált: a pasztell, az akvarell, a tollrajz és az olajkép mellett papír-, réz- és linómetszetet is készített. A 80-as években a csendélet, az alakrajz és a portré foglalkoztatta, majd az épített mediterrán terek kerültek érdeklődése középpontjába.

– A térszervezés festményein érdekes kompozíciókat felvetve jelenik meg. Görög utcarészletein a szemlélő nézőpontja gyakran fölé emelkedik a látványnak, átlókkal, lépcsők váltott tagolásával bontja meg játékosan a képi teret. Konstruál, logikát és téri összefüggést keres – fogalmazott Veszpi Andrea. A megnyitóbeszédből kiderült: a görög vidék mellett az olasz és arizóniai táj is megihlette a művészt.

– Mindeközben képein jelen van egy illusztratív gondolati világ, mely hol grafikai, hol festett álomvilágként fogalmazódik újjá, és legalább olyan egységet képvisel, mint a mediterrán téma – fejtette ki a kiállítást megnyitó pedagógus. Azt is elmondta, hogy Bagyinkáné Jász Jolán az utóbbi néhány évben új színkeverési, alkotói technikákkal kísérletezik, és ezeket felhasználva gyakran festi át régebbi munkáit.

A tárlat május 28-ig látogatható a művelődési központ nyitvatartási idejében.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)